Али Агджа: Имам рак, малко ми остава, искам да кажа истината

66-годишният турчин, който стреля срещу папа Йоан Павел II, иска да разкрие защо е изчезнала Емануела Орланди

Актуални новини
12:30 - 28 Май 2024
530871
Али Агджа: Имам рак, малко ми остава, искам да кажа истината

Ще умра скоро и искам да кажа цялата истина за отвличането на Емануела Орланди. Това твърди в интервю за римския всекидневник "Република" Мехмет Али Агджа.

Според него в нейния случай, както и в този с изчезването на Мирела 66-годишният турчин, който стреля срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г., иска на всяка цена да разкрие защо била изчезнала през 1983 г. ватиканската гражданка Емануела Орланди. Грегори, изобщо не става въпрос за педофилия или връзки с организираната престъпност. Пред "Република" турчинът казва, че е болен от рак и му остава малко време живот, предава "24 часа“. 

"Затова искам съвестта ми да е чиста и да обясня всичко, което знам, за Емануела Орланди." Дни преди нея в Рим изчезна и 15-годишната Мирела Грегори. Агджа призовава да бъде изслушан от разследващата комисия в италианския парламент по случая "Орланди", която действа отскоро.

Нейната цел е да стигне до истината чрез изслушването на нови свидетели и събирането на нови документи по случаите с двете момичета.

"Искам да разкрия цялата историческа истина срещу всички лъжи, които от 41 г. петнят половин свят. Имам неоспорими документални доказателства, които показват как заговорът срещу Емануела Орланди и Мирела Грегори е бил организиран, за да се получи в замяна освобождението ми. Няма никакъв друг мотив", категоричен е Агджа.

Той иска лично да даде отговорите на загадките, заставайки пред 40-та депутати и сенатори в Рим. "Ако кажа и една лъжа, то тогава Италианската държава трябва да ме арестува". Турчинът допълва, че в миналото бил смятан за противоречива личност, но сега имал рак и живеел последните години от живота си, затова искал да се освободи от тази тежка тайна. "Нямам нужда от нищо, с изключение на Бог".