Алибегов кахърен: Разходите на заведенията скочиха с 2 до 3 пъти

Според него след този сезон е много възможно някои да фалират

Новини
16:55 - 11 Юли 2022
3137
Алибегов кахърен: Разходите на заведенията скочиха с 2 до 3 пъти

Разходите на заведенията са скочили с 2 до 3 пъти, а те няма как да компенсират скока с повишаване на цените. Причината е, че хората обедняват всеки ден.

Това обясни в ефира на „Социална мрежа“ по Нова тв Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Той напомни: „От година и половина държавата не поглежда към туризма. В последните месеци мярката 60 на 40 спря, а можеше да бъде удължена. Без никакъв мотив се премахна ДДС на слабо алкохолните напитки - без дискусия и срещи.

Сега разбираме, че от 1 юли махаме и 35 евро субсидия за чуждите туроператори. Ние само махаме, нищо не добавяме“. 

Всичко това в момент на инфлационна криза и нова вълна на COVID. „Тези 25 ст. за гориво не важат за фирми“, добави Алибегов. „В момента се вдигат всички доставни цени за нас, вдигна се електроенергията. Ние вдигнахме заплатите, нямаме почти никакъв персонал“, посочи той, като обясни отлива на работна ръка с несигурността в бранша.

По думите му над 80% в него са семейни бизнеси и не издържат. „След този сезон е много възможно някои да фалират“, каза Алибегов. През септември асоциациите в сектора ще се съберат на обща среща. А през октомври председателят на Българската асоциация на заведенията изрази надежда на едни предсрочни избори те да подложат политиците на поправителен.