Алибегов: Няма да спазваме мерките, ще действаме по "италиански модел"

Новини
18:00 - 07 Септември 2021
5014
Алибегов: Няма да спазваме мерките, ще действаме по "италиански модел"

Заведенията планират протест по "италиански модел", като демонстративно не спазват въведените от днес мерки, обяви шефът на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Със своя заповед здравният министър нареди нощните заведения да затворят, а ресторантите и кафенетата да не работят по-късно от 23 часа, при намален капацитет.

Алибегов уточни, че ресторантите няма да затворят в наложения им час, а нощните заведения ще отворят както обикновено във вечерните часове.

"Това е форма на гражданско неподчинение, позволено е от закона, в този случай ние ще използваме тази форма, за да защитим нас и служителите си", коментира Алибегов пред журналисти.

Евгени Зумпалов от Асоциацията на заведенията от своя страна каза, че предвидените с актулизацията на бюджета 420 млн. лв. за компенсация на всички бизнеси при нови затваряния няма да стигнат, а и не всички в бранша имат достъп до тях.

За утре в 15 часа на площад "Народно събрание" е планиран голям протест срещу мерките в София като се очаква той да бъде подкрепен и от други браншове - транспортни и туристически фирми, културни дейци и др.

На 28 септември, пък е планиран общонационален протест с блокиране на пътища и магистрали в цялата страна. Мотивът на транспортния бранш да участва в протестите е, че са намалели приходите им, заради по-малкото пътувания, а достатъчно компенсации не са получили.

Иначе протести ще има и днес в Русе, Добрич и Хасково, като се очаква там да блокират възлови кръстовища.

Междувременно от в съобщение до медиите от Министерство на здравеопазването припомниха, че мерките са въведени след задълбочено обсъждане на всяка една от тях с членовете на Експертните съвети.

"Категорично смятаме, че засегнатите от мерките физически и юридически лица трябва да бъдат обезщетени и компенсирани за наложените им ограничения и това е позиция, заявена многократно от правителството. Затова, преди да ги обявим, поискахме становища от работодателски, браншови и други организации от всички засегнати сектори", се казва в позицията на ведомството.

Посочва се, че противоепидемичните мерки са внимателно прецизирани и са по-меки от тези, които се прилагат в редица други страни.

"Протести няма да спрат разпространението на вируса, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от COVID-19", завършва позицията на здравното министерство.