Алибегов: Работим на загуба, не можем да сложим космически цени

Държавата остави на произвол хиляди предприемачи и стотици хиляди служители, гневи се шефът на асоциацията на заведенията

Новини
12:48 - 05 Април 2022
1497
Алибегов: Работим на загуба, не можем да сложим космически цени

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват своето силно притеснение от факта, че дневният ред на правителството и парламента сериозно се разминава с проблемите, пред които е изправен българският бизнес.

В писмо до медиите те пишат, че недоумяват защо на произвола на съдбата са оставени хиляди български предприемачи и стотици хиляди техни служители.

"Настояваме държавата да влезе във функцията си и да направи всичко възможно за овладяване на кризите и адекватна подкрепа за най-засегнатите от тях. А не да ни преследва като престъпници и да изменя правилата в движение, за да попълва финансовите си дупки с връщането на вече получената от бизнеса подкрепа".

Ето какво още казват от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България:

"Свидетели сме на чутовна инфлация. Ужасяващи цени на ток, газ, горива. Галопиращи цени на всичко. Липса на каквато и да е предвидимост по отношение дори на утрешния ден.

Оборотите ни спадат драстично и често работим дори на загуба, но не можем да си позволим цените в заведенията ни да се вдигат с темпото, с което растат тези в магазините и на борсата, защото покупателната способност на клиентите ни намалява от час на час.

Служителите ни, които също са част от икономиката, настояват за повишение на заплатите, защото не издържат на инфлационното темпо. И са прави!
Разходите ни са по три, приходите ни – на минус! И това важи не само за нашия сектор, а за почти целия български бизнес".