Алиев обяви победата на Азербайджан във войната в Нагорни Карабах

За месец и половина страните направиха три неуспешни опита да прекратят огъня

Свят
16:26 - 11 Ноември 2020
1320
Алиев обяви победата на Азербайджан във войната в Нагорни Карабах

Войната в Нагорни Карабах завърши с победата на Азербайджан. Това обяви азерският президент Илхам Алиев на среща с военнослужещи.

"Отечествената война приключи. Азербайджан завоюва блестяща победа в тази война, земите ни бяха освободени от окупация, изгонихме окупаторите от нашите земи", изтъкна той, цитиран от "Новости".

Алиев каза още, че Баку щял да направи оценка на щетите в Карабах и щял да поиска обезщетение от Армения.

На 27 септември ситуацията в Нагорни Карабах ескалира: Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в ескалация на конфликта, започнал още в края на 1980-те години. Всички участници обявиха пълна или частична мобилизация и боевете започнаха.

За месец и половина страните направиха три неуспешни опита да прекратят огъня. В нощта на 10 ноември Русия, Азербайджан и Армения подписаха четвъртия документ. Според него азербайджанските и арменските военни прекратяват военните действия, спират на окупирани позиции и обменят пленници. Армения трябва да се върне в Баку регионите Келбаджар, Лачин и Агдам.

Освен това руските миротворци ще бъдат разположени в зоната на конфликта в Нагорни Карабах. Според Министерството на отбраната контингентът, който ще се базира на подразделенията на миротворческата 15-та отделна мотострелкова бригада на Централния военен окръг, наброява 1960 военнослужещи, 90 бронетранспортьори, 380 единици автомобилна и специална техника.

В Баку споразумението беше наречено предаване на Ереван. Илхам Алиев подчерта, че документът е най-полезен за Азербайджан: сега, според него, военният етап е завършен и е възможно да се премине към политически въпроси.

Арменският премиер Никол Пашинян от своя страна заяви, че решението за мир му е дадено трудно, но му позволява да запази онова, което Карабах би загубил. В Ереван започнаха протести, демонстрантите разрушиха няколко правителствени сгради.