Aliexpress спря да изпълнява заявки за покупки от Русия

Новини
13:52 - 29 Май 2024
3954
Aliexpress спря да изпълнява заявки за покупки от Русия

Китайската компания Alibaba спря да приема рубли и да обработва доставки за Русия. Така собственикът на Aliexpress се отказва да работи с руски клиенти, съобщи "Комерсант".

Платформата не приема плащания с руски банкови карти, с малки изключения. Клиентите, които използват платежни средства на Казахстан, Киргизстан или Армения, ще се наложи да решат въпросите с изпращането и да измислят някакви транзитни схеми.

Alibaba доскоро беше един от основните източници на стоки за прекупвачи, продавачи на пазари "на едро", на борси и в някои магазини. Сега те са

застигнати от съдбата на големите икономически контрагенти в Русия,

които работят под санкции повече от две години, коментира Артьом Бобцов, експерт по пазарите.

В резултат на посоченото, взаимодействието между дистрибуторите и Alibaba може да загуби икономически смисъл. Обаче поради факта, че оборотът на големите доставчици, които купуват от Китай чрез директни договори, ще нарасне, техните стоки може да поевтинеят, предполага Бобцов.

А според икономическия експерт Семьон Новопрудски, отказът на Alibaba да работи с руски партньори може да е продиктуван от

заплахата от вторични санкции от страна на САЩ.

Сега Китай се опитва да прехвърля плащания от руски контрагенти към малки т.нар. регионални "селски" банки, но този начин за заобикаляне на ограниченията води до забавяне на паричните преводи.

Още през февруари ползватели на AliExpress в Русия се оплакаха от значително ограничаване на офертите за компютри и други компоненти в платформата. Предложенията за такива стоки станаха с 50-70% по-малко на месец. Експерти обясниха тогава това решение с факта, че малко по-рано три от най-големите китайски банки спряха да приемат плащания от Русия. В същото време, от търговската платформа нямаше официално нареждане по въпроса.