Алилуя! Избраха кмет, починал преди 10 дни, празнуват му рожден ден

Актуални новини
17:30 - 28 Септември 2020
4647
Алилуя! Избраха кмет, починал преди 10 дни, празнуват му рожден ден

Кмет ще трябва да управлява цяло село от гроба, след като бе избран от народа 10 дена, след като си отиде от този свят. Въпреки че Йон Алиман даде фирата в биката с коронавируса, селяните решиха, че единствено той трябва да управлява ресурсите на Девеселу, което се намира в Южна Румъния. 

Неговите поддръжници се събраха снощи на гроба му, "за да го поздравят", а днес отново ще отидат там за възпоменателна служба, тъй като починалият кмет щеше да навърши днес 57 години.

Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) е спечелил изборите с 1057 гласа от подадени общо 1600. На второ място се е класирал Мануел Ника от партия "Народно движение" с около 400 гласа.

Социалдемократическата партия съсредоточи кампанията си в убеждаване на избирателите да гласуват за починалия кандидат и хората масово подкрепиха Йон Алиман, който щеше да управлява трети мандат, отбелязва "Адевърул", предава БТА.

Алиман държеше управляващата Национално-либерална партия в шах през последните дни на внасяне на кандидатурите, като дори се снимаше с афиши със знака на Национално-либералната партия. В крайна сметка обаче той се кандидатира от редиците на опозиционната СДП и така управляващата партия остана без кандидат в селото. За кметския пост в Девеселу се бориха още кандидати на партия "Народно движение" и на Алианс на либералите и демократите.

В началото на септември Йон Алиман бе диагностициран с COVID-19, а на 17 септември почина в болница в Букурещ, пише "Адевърул".

Хората твърдят пред румънските медии, че той е бил много твърд характер, помагал на всички хора с каквото може и не се подавал на натиск и влияние. 

"Ако беше жив, този човек трябваше да бъде президент на Румъния", плаче баба на гроба ма Алиман.