Алилуя! Нашенци измислиха бира със светена вода

Пивото на име "А-Мен" дебютира през септември, ще се раздава безплатно... в началото

Общество
08:26 - 23 Юли 2019
2361
Алилуя! Нашенци измислиха бира със светена вода

Родни пивовари в екип с Българската бирена църква са стъкмили рецепта за първото в света пиво със светена вода. Детайлите на производството още се уточняват, но се очаква първата бутилка да бъде сварена до септември, когато е 10-годишнината на църквата с над 30 хил. онлайн последователи. Продуктът носи работното име "А-Мен".

Бирата ще бъде представена на специална литургия в София и първоначално ще бъде раздавана безплатно на членовете на ББЦ, твърди основателят на ексцентричното вероизповедание Чавдар Петров пред "Труд".

"Това ще е първата бира в света, която ще бъде сварена със светена вода. Ние сме онлайн общност от последователи на пивото и обединени около идеята, че човек може да си прекарва добре в компанията на няколко бирички. Всичко започна на шега, но вече сме доста хора", казва Петов.

Той допълни, че бирата със светена вода ще бъде произведена от родни крафт пивовари, като най-вероятно тя ще е от видовете светъл ейл или лагер. Светената вода ще се взима от различни църкви с различни религиозни деноминации. Някои от пивоварите предлагат дори да се внесе от Атон.