Алкохолик към жена си: Ще те бия, докато не започнеш да плюеш кръв

Ще убия теб и близките ти, заплашвал мъжът

Общество
16:47 - 19 Февруари 2021
1861
Алкохолик към жена си: Ще те бия, докато не започнеш да плюеш кръв

Мъж, употребяващ алкохол и наркотици, е тормозил с години съпругата си. Често отправял заплахи, неведнъж ѝ посягал, удрял дори и детето им. Сигнали до полицията са подавани многократно, а накрая се стига до защитено жилище и съдебна сага. 

Двойката сключила граждански брак пред септември 2012 година. Пет години преди да се венчаят, им се ражда дете. 

Влюбените се познавали дълго преди да се решат на важната стъпка. Около шест години живели на семейни начала. Първоначално живеели в Сопот, а след това в чужбина. 

Връзката им никога не била спокойна – семейните скандали били чести, неведнъж съпроводени с чупене на покъщнина, с обиди, дори с физически посегателства над нея. Свидетел на скандалите нерядко било и детето им, а на последиците от тях – съседи и приятели. През всичките тези години жената търпяла сприхавия му характер, защото се надявала, че доброто предстои и вярвала, че връзката им има бъдеще. Знаела, че съпругът ѝ взима наркотици и има проблем с алкохола, като непрекъснато се самозаблуждавала, че той ще преодолее тези си зависимости и това ще доведе до промяна в поведението му, пише Марица.

Алкохоликът бил прекалено строг и спрямо сина им, като все твърдял, че добрите родители са лошите родители. Наказвал детето като го карал да стои с вдигнати ръце зад вратата, дърпал му ухото, замервал го с предмети.

През юни 2012 г. детето отишло на училище с лека рана на челото, получена от поредната „възпитателна мярка“ на баща му – замерване с книга заради несправяне с учебния материал. 

През 2016-а положението станало нетърпимо. Майката се отделила в самостоятелна стая в къщата им с цел да ограничи контактите със съпруга си – да избегне скандали и насилие. Мъжът обаче решил, че тя има връзка с друг и това още повече нажежило обстановката. 

На 20 юли 2016-а той се прибрал вкъщи и започнал да се кара с нея. Въпреки, че се стараела да не го дразни, той бързо побеснял и я ударил с юмрук по брадата. Детето било вкъщи, чуло всичко и било много стресирано.

На 25 октомври същата година  той отново се скарал с нея в дома им. Прибрала се в спалнята, но той продължил да й вика. Започнал да удря по вратата и да я заплашва с убийство, като в крайна сметка разбил вратата. Създалата се суматоха събудила детето и то отново станало свидетел на кавгата им и на пристъпа на ярост на баща си. 

През 22 ноември съпругът й влезнал в спалнята, докато си сушала косата и поискал да правят секс. Отказала му, което го накарало да побеснее. Грабнал я, докато се опитва да излезне от стаята, хвърлил я на леглото и започнал да я удря. През цялото време й казвал как ще я убие и как после ще убие и нейните роднини. Наложило се да повика полиция, която да арестува пияния. Детето отново станало свидетел на кавгата и побоя, като майка му успяла да го прибере в спалнята, за да не види как арестуват баща му.

На Нова година отново, в пристъп на ревност, започнал да я обвинява, че имала приятел. Кавгата започнала пред детето и бързо прераснала в насилие. Съпругата избягала в банята, заключила се, а алкохоликът удрял по вратата и я заплашвал с убийство, крещял как ще я удря, докато не започне да плюе кръв, а после щял да я заколи. Щял да убие и родителите й и всички нейни близки. Отново извикала полиция, но той избягал преди униформените да дойдат. 

В резултат на агресивното му поведение, била издадена ограничителна заповед да не припарва до семейството си. Това обаче само наляло масло в огъня. 

В следващите месеци нарушил заповедта, връщал се в дома и заплашвал съпругата си с убийство. Затова жената и детето били настанени в защитено жилище. Поради липсата на подобрение в поведението и множеството нарушения алкохоликът бил в затвора два пъти. 

Жената се обърнала се за помощ и станала част от различни социални програми за защита от домашно насилие (Family Wellbeing, програма към Общината). С детето пък работили социални работници, детски психолози и педагози като основната цел била да преодолее натрупания стрес. Един от основните проблеми, който бил набелязан при включването му в програмите за подкрепа, бил че за него има реална опасност да възприеме насилническото поведение на баща си като нормално.

В крайна сметка майката и сина ѝ преодоляли стреса. Поискала от магистратите в Карлово да ѝ присъдят правата за детето и насилникът да му плаща издръжка. Също да не се нуждае от подписа му, за да може хлапето да напуска страната. 

Делото обаче е прекратено преди дни, тъй като според магистратите в Карлово становище трябва да вземе съдът в страната, в която живее детето.