Алпинистът Иван Томов загина в Хималаите

35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника Лхотце

15:53 - 17 Май 2019
4569
Алпинистът Иван Томов загина в Хималаите

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщиха от фирмата-организатор на експедицията. Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника връх Лхотце и вторият, сторил това без допълнителен кислород.

Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на Томов и се наложи той да продължи с екипировка назаем. Пред „Хоризонт“ той разказа, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит.

"С прискърбие трябва да съобщим, че българинът Иван Томов (35 г.) е загинал днес на слизане от Лхотце", пише специализираният сайт за алпинизъм Summitsweb.com.

Преди ден дойде новината, че Иван Томов е изкачил четвъртия най-висок връх в света Лхотце. Томов стъпил на 8516 метра височина в 9,40 часа заедно с руската си колежка Натся Рунова, съобщи фирма "Ча турс".

Двамата направили подвиг, като са осъществили изкачването без кислородни апарати и без помощта на шерпи. Малко преди тях и други членове на експедицията са се качили на Лхотце.

Томов стана известен с покоряването на Манаслу, който е висок 8,156 метра през септември 2017 година. Три години по-рано в тандем с легендарния Боян Петров се изкачиха на високия 8047 метра Броуд Пик.

Преди това Томов претърпя неуспех на Нанга Парбат (8126 метра) заради здравословни проблеми.

Преди два дни пък алпинистът-веган Атанас Скатов и Стефан Стефанов изкачиха третия по височина връх в света Канчендзьонга (8586 метра).