Алпинисти: Боян Петров е изкачил Шиша Пангма, загинал е на слизане

Новини
18:50 - 16 Май 2019
35262
Алпинисти: Боян Петров е изкачил Шиша Пангма, загинал е на слизане

Една година след края на издирването на Боян Петров в хималайския Шиша Пангма, негови колеги алпинисти са категорични: Съни е изкачил върха, но е загинал на слизане. На 18 май миналата година, след безпрецедентна спасителна акция повече от седмица, в която участваха Непал, Китай и България, бе обявен краят на големия алпинист. Така най-добрият ни катерач, в опит да изкачи "джуджето" на Хималаите остана завинаги сред ледените зъбери.

„Версията ми е, че той все пак е изкачил върха. Имал е на разположение 14 часа, за да достигне до горе и да се върне обратно в последния лагер, за да си вземе раницата и да започне да се спуска надолу”, разказа историкът на родния алпинизъм Сандю Бешев, който е  и учител на Съни. Според него, когато Боян е тръгнал надолу,  времето рязко се е влошило, навалял е сняг и в тъмното той е пропаднал в някоя от ледените пукнатини, между последния и предпоследния лагер - на над 7000 метра.

Над 100 опитни планинари и 3 хеликоптера обедниха сили в търсенето на Боян Петров, но единствените следи от Боян, които бяха открити бяха инсулинът и тениска на алпиниста.

Към фаталния връх, алпинистът тръгна с настроение и увереност, че ще се върне жив, защото "малкият" осемхилядник не е най-голямото му предизвикателство. Преди да тръгне нагоре, изпълнен с енергия, катерачът сподели: „Изпълнен съм с енергия. Чувствам се много силен.” Мнозина казват, че алпинистът е подценил коварното „джудже” на Хималаите и това му е коствало живота.

Шиша Пангма (8027 м) трябваше да е 11-тият връх над 8 хиляди метра за алпиниста. До този момент Петров бе покорил 10 осемхилядника, включително страховития К2. Това са

Гашербрум-1 (8068 м), Канчендзьонга (8586 м), Броуд пик (8047 м), К2 (8611 м), Манаслу (8163 м), Анапурна (8091 м), Макалу (8463 м), Нанга Парбат (8126 м), Гашербрум-2 (8035 м) и Дхаулагири (8172 м). Целта на Боян бе да направи „Хималайската корона” и да стъпи на върха на всичките 14 осемхилядници - постижение, с което могат да се похвалят едва 20 души в света.

Петров изчезна на 5 май - лошата вест събра смелост да съобщи половинката му Радослава Ненова на страницата си във Фейсбук. Макар и уплашена, тя се надяваше, че Боян е някъде под върха, жив, и очаква помощ.

"Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него, спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда.....едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е."

Всички катерачи бяха сигурни, че алпинистът е много опитен, с висок дух и достатъчно разум, за да преценява трезво рисковете. „Боян винаги оцелява”, казваха приятелите му.

Катерачът 5 пъти надвива смъртта

Боян наистина на няколко пъти се среща със смъртта, преодолява невъзможни ситуации и продължава напред. Неслучайно алпинистът е от тези, които доказват, че чудесата не са невъзможни.

Преди да навърши 30, катерачът е диагностициран с онкологично заболяване. Това не го отчайва - претърпява сериозна операция, лекува се и оцелява. Следва още една онкологична атака, когато е на 26. Тогава лекарите казват, че шансът му за оцеляване е 50 на 50.

"Казах си: Или ще умра, или няма да умра - среден път няма”, казва в типичния си стил в интервю алпинистът. Отстраняват му единия тестис, но с агресивна химиотерапия отново успява да се излекува. Явно защото съдбата поднася изпитание на силните, следва нов удар - диабет. До последно алпинистът живееше на инсулин, но и това не го отчайваше да се устреми към поредния осемхилядник.

Боян се среща със смъртта и при изкачванията си. Когато покорява връх Гашербрум, пада отвисоко в ледникова цепнатина и за късмет испански катерачи го намират и го спасяват. Оживява и при тежка катастрофа в Кресненското дефиле, когато го помита кола, докато събира данни за убитите животинки, свързано със строежа на „Струма”.

Катерачът изпада в кома, но успява да се пребори за живота си в болницата и отново оцелява. Шестата му среща със смъртта се оказва последна. Винаги е казвал, че не му се умира, че не поема излишни рискове. Но в същото време признава, че лесното не го влече.   

"Като зоолог и биолог не мога да вярвам в съществуването на Бог. Може би по-скоро бих говорил за провидение, съдба... Всъщност, планината е моята религия. Там се чувствам добре, знам къде съм, кой съм, знам какви опасности ме дебнат и как да се пазя от тях...”, споделя вечният оптимист.

Макар и да не се завърна от последното пътуване, хиляди продължават да следват примера в преследване на мечтите. Като спомен за Боян, неговата жена Радослава Ненова организира скоростно изкачване от Княжево до Копитото на 18 май. Събитието е посветено символично на изкачването на Гашербрум I (8068 м) - първия от осемхилядниците от алпиниста.

Семейството на Боян се надява изкачването на любимата пътека за тренировки на алпиниста да се превърне в традиция.

"Надяваме се, че всеки финиширал ще намери смелост и мотивация да се изправи пред собствените си върхове и с цялата си енергия и воля да направи първата си крачка в своето собствено голямо пътешествие", призовават запалените планинари организаторите.