Алжир не отвори въздушното си пространство за френска военна операция в Нигер

ЕС
14:42 - 22 Август 2023
3037
Алжир не отвори въздушното си пространство за френска военна операция в Нигер

Алжир отказа да отвори въздушното си прстранство за френска военна операця в Нигер, съобщи цитираното от "Ройтерс" държавното радио късно в понеделник.

Алжир се противопоставя на всякакви чужди военни действия в Нигер и подкрепя дипломацията за възстановяване на конституционния ред, каза държавното радио.

Франция има около 1500 войници в Нигер, които са били разположени там преди преврата миналия месец. Не е ясно каква военна операция има предвид Алжир, но Франция не е казала, че ще се намеси военно, за да отмени военното превземане.

Основният регионален блок на Западна Африка, Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), заяви миналата седмица, че е договорил неразкрит план за възможна военна намеса, ако дипломатическите усилия се провалят - ескалация, която може допълнително да дестабилизира конфликта. разкъсан и беден регион.

Алжир многократно е заявявал, че е против всякаква чуждестранна военна намеса в региона на Сахел, страхувайки се от последици като наплив от мигранти на територията му, сподели правителствен източник, цитиран от "Ройтерс".

"Ние сме против преврата, но сме против военни действия, които биха влошили ситуацията в Нигер и извън него в Сахел", каза източникът, пожелал анонимност, пред Ройтерс.

Френските власти не отговориха веднага на искане за коментар.