Алжир прекрати почти изцяло двустранната търговия с Испания

Само газовите доставки от африканската държава засега не са засегнати

Новини
18:01 - 09 Юни 2022
2479
Алжир прекрати почти изцяло двустранната търговия с Испания

Испанското правителство "категорично ще защити" своите национални интереси на фона на решението на Алжир да анулира договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и почти изцяло да прекрати двустранната търговия с Испания.

Това заяви пред журналисти испанският външен министър Хосе Мануел Албарес, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че Испания следи доставките на газ от Алжир, които съставляват близо половината от целия испански внос на синьо гориво. Албарес допълни, че те не са засегнати от дипломатическия скандал между двете страни, провокиран от позицията на официален Мадрид за конфликта около Западна Сахара.

Алжирската банкова асоциация обяви, че паричните преводи до и от Испания спират. Това засяга цялата двустранна търговия, без газовите доставки, според алжирски източници, цитирани от Ройтерс.

В края на март Испания промени позицията си за Западна Сахара и подкрепи мароканския проект за автономия на пустинния регион. Това доведе до остра реакция от страна на Алжир, който подкрепя "Фронта Полисарио", сепаратистко движение за независимост на Западна Сахара.