АМ „Хемус” влиза в парламента

Икономика
18:40 - 03 Декември 2022
2686
АМ „Хемус” влиза в парламента

Следващата седмица магистрала "Хемус“ влиза в Народното събрание, защото този текст ще даде възможност да се продължи магистрала "Хемус“. Това обяви за "Фокус" министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков.

"Зависи сега от депутатите дали ще одобрят този или сходен текст, за да може все пак да се започне да се строи и тези четвърти, пети и шести лот . Но пак казвам – тези лотове другата седмица влизат в Народното събрание.

От депутатите зависи“, разясни министърът. С уточнението, че приемственост между редовни и служебни правителства понякога липсва. 

"Мога да кажа, че съм дал дал хоризонт да почнат да се строят единия лот от магистрала "Европа“, която знаете, че се строи бавно и мъчително, и да се започне все пак най-накрая строителството на магистралата от Русе към Търново, аз започвам да казвам, че е към "Маказа“. Това е един изключително важен коридор, който държавата трябва много бързо да го построи.", обясни арх. Шишков.

По думите на министъра това е основната ос, средата на България – север-юг, която включително ще се пресича с три магистрали. Едната е "Хемус“, макар и в частта на строителната илюзия, и другата е магистрала "Тракия“ и магистрала "Марица“.

Шишков заяви, че ако наистина Народното събрание даде под някакъв начин законов хоризонт да се продължи четвърти, пети и шести лот, той ще бъде продължен. За седми, осми и девети лот сме на финала да се намери решение в онези части, в които имаше проблем с проекта, така че се надявам и това да остава като решение.

"Така че поне да открехнем, малко по малко илюзията да започне да се превръща в реалност, защото ако наистина имаме готови проекти за целия "Хемус“, мога да кажа, че тогава вече не е илюзия, защото имаш ли цялостно проектиране, можеш да мислиш евентуално и да го построиш. Нямаш ли цялостен проект, естествено, че е илюзия. ", заключи Иван Шишков.