Amazon и още 91 компании крият данъци

Байдън не иска да ги наказва

САЩ
14:15 - 01 Април 2021
1764
Amazon и още 91 компании крият данъци

Amazon и 91 от най-богатите компании, членуващи във Fortune 500 използват различни вратички, за да избегнат плащане на данък върху печалбата. Това заяви Джо Байдън в Пенсилвания, където президентът говори за повишаване на данъчната тежест върху по-богатите.

Президентът Джо Байдън каза още, че не иска да наказва свръхбогатите.

В отговор от Amazon припомниха туит на Джей Карни, бивш прессекретар на Белия дом по време на управлението на Барак Обама, в който поясняват, че

Ако данъчният кредит за научноизследователска и развойна дейност е „вратичка“, тя със сигурност е такава, каквато Конгесът е възнамерявал да създаде. Данъчният кредит за научноизследователска и развойна дейност съществува от 1981 г., удължаван е 15 пъти с двустранна подкрепа и е станал постоянен през 2015 г. в закон, подписан от президента Обама“.

След като не беше платила нито долар в продължение на две години, Amazon започна да плаща данък върху печалбата си през 2019 г.

Това не е първият път, в който Байдън изявява позиция срещу Amazon. През юни 2019 г. той заяви, че нито една компания, която генерира милиарди печалба, не трябва да има по-ниска данъчна ставка от пожарникарите и учителите.

Президентът Байдън има амбицията да събере близо $2 млрд. увеличавайки корпоративния данък за по-справедливо разпределение на благата.