Amazon инвестира 10 млрд. долара в космическа система

Финансите трябва да осигурят интернет посредством 3000 сателита

Новини
19:27 - 31 Юли 2020
1833
Amazon инвестира 10 млрд. долара в космическа система

Amazon обяви, че ще инвестира 10 милиарда долара в своя космическа система за доставка на интернет, след като спечели регулаторното одобрение на САЩ за разполагане на повече от 3000 сателита на ниска орбита, съобщи AFP.

Американският технологичен гигант заяви в четвъртък, че напредва със своя проект Kuiper, една от няколкото системи, планирани да предоставят интернет на клиентите без наземна връзка. Проект Kuiper има за цел да предостави сателитни широколентови услуги в Съединените щати и евентуално по целия свят и може да предлага свързване за безжични оператори и 5G мрежи.

Amazon не предлага график за проекта, но заяви, че ще започне разполагането на своите 3 366 сателита, след като Федералната комисия за съобщения одобри проекта. Услугата ще бъде насочена към отделни домакинства, както и към училища, болници, предприятия и други организации, които нямат достъп до друг вид интернет.

В изявление на Amazonсе казва, че проектът също има за цел да предостави услуга на достъпни цени, чиято цел е да даде бърз, надежден широколентов достъп до общностите по целия свят.

Kuiper е един от няколкото проекта за доставяне на интернет от космоса, започнал през последните десетилетия. Spacelon на Илън Мъск и британската OneWeb, които подадоха заявление за фалит по-рано тази година, работят по подобни проекти.