Америка блъфира със санкциите за "Балкански поток“?

Актуални новини
13:03 - 05 Октомври 2020
6142
Америка блъфира със санкциите за "Балкански поток“?

Работата на „Балкански поток” си продължава без прекъсване, няма нищо смущаващо, проектът е на финална фаза – остават още 7 км да положат тръби. Те даже висят на тръбоукладите. 

Тази информация сподели пред Lupa.bg Христо Казанджиев от Български енергиен форум. „В момента има два прехода през река Вит – който от подземен става надземен преход, т.е. не със сондиране”, добави той. Според енергийния експерт заплахите от страна на американците, че ще налагат санкции на „Турски поток” и продължението му, са само приказки с политическа цел.

Преди броени дни помощник-държавният секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ Франсис Фанън заяви пред журналисти след срещата си с енергийния министър Теменужка Петкова, че САЩ поддържа позицията си срещу продължението на руския проект "Турски поток" в България (както и да се казва той).

„Основният документ, въз основа на който ще се налагат санкциите, все още не е приет от Сената или от конгреса”, подчерта обаче Христо Казанджиев. 

Той е почти 100% убеден, че такива санкции няма да има, а политическите послания целят само натиск върху правителството за постигане на други цели.

„Фанън е прав за друго – и по настоящем "Балкански поток" се изгражда като типичен транзитен газопровод. В 10-годишните планове на "Булгартрансгаз" също го водят транзитен газопровод. И никой не направи опит чрез този проект да се газифицират дунавските градове и общини - от Козлодуй и Оряхово на запад, в това число и Северозападна България. Това би било добре за бизнеса и развитието на регионите”, критикува Казанджиев.

Той обясни, че още през 1997-2001 г., когато се развивала българската транзитна система, руснаците категорично поставили условието тя да е напълно отделена от националната газопреносна система.