Американците дават Македония за пример на Белград и Прищина

Зам-държавният секретар Матю Палмър напомни за руската заплаха в региона

Новини
11:01 - 10 Май 2019
2320
Американците дават Македония за пример на Белград и Прищина

Американският заместник-помощник държавен секретар Матю Палмър заяви, че в решаването на косовския проблем Белград и Прищина биха могли да вземат пример от Северна Македония, съобщи Танюг.

Целта на САЩ, ЕС и страните от региона е една и съща - напредък, докато Русия би желала в тези страни да царят корупция и неуредено положение. В примера със Северна Македония най-добре се вижда как да се противопоставим на негативното влияние, как да се поеме отговорност и да се сложи край на стагнацията. Това е рецепта, която могат да използват и Сърбия, и Косово, заяви Палмър в интервю за радио Свободна Европа.

На въпрос има ли единна политика на САЩ и ЕС, когато става дума за региона на Западните Балкани, Палмър отговори, че тук няма никава промяна. Както и в предишния четвърт век нашата цел, когато става въпрос за Западните Балкани, е да помогнем на този регион да се придвижи напред към западните интеграции и ЕС, съвместно да помогнем на държавите от Западните Балкани успешно да изпълнят ключов набор от реформи и промени, които ще им помогнат по пътя към евроатлантическа интеграция, заяви Палмър.