Американците давили стреса от пандемията в чашката

Консумацията на алкохол в САЩ скочила с 14 % тази пролет

Новини
22:32 - 29 Септември 2020
2247
Американците давили стреса от пандемията в чашката

Консумацията на алкохол в САЩ се е увеличила средно с 14% тази пролет, когато по-голямата част от страната е била в известна степен блокирана поради пандемията COVID-19, според проучване, публикувано днес.

Пиенето е нараснало с 19% сред възрастните между 30 и 59 години и със 17% сред жените, според анкета сред 1 540 американци, публикувана в JAMA Network Open.

В сравнение със същия период през 2019 г. жените отчитат 41% увеличение на "дните на тежко пиене", казват изследователите.

„Нашето проучване показва, че хората пият по-често и по-специално жените по време на началните етапи на COVID-19 в сравнение с година по-рано“, каза съавторът на изследването Майкъл С. Полард пред UPI .

„Консумацията на алкохол е свързана с отрицателните резултати от физическо и психическо здраве, злополуки и междуличностно насилие, така че доставчиците на здравни услуги, обществеността и семействата трябва да са наясно с промените в употребата на алкохол през това стресиращо време“, каза Полард, социолог от RAND Corp.

За своите изследвания Полард и колегите му от RAND са използвали данни относно консумацията на сред 1 540 възрастни от 30 до 80 години, измерени между 29 април и 9 юни 2019 г. Те продължили със същата група респонденти между 28 май и 16 юни тази година, за да документират всички промени, които могат да бъдат свързани с пандемията и свързаните с нея блокировки. И в двете проучвания участниците били помолени да докладват броя на дните, през които са консумирали алкохол или са участвали в „тежко пиене“ - обикновено пет или повече напитки за мъже и четири или повече напитки за жени „в рамките на няколко часа“ - през предходните 30 дни.

Респондентите съобщават, че са консумирали тази пролет алкохол средно 6,22 дни през предходния месец, което е 14% увеличение от средното ниво от 5,48 дни през 2019 г., показват данните. Средно жените съобщават, че са пили средно 5,36 дни от предходния месец през 2020 г., което е ръст от 17% от 4,58 дни през 2019 г.

Възрастните от 30 до 59 години съобщават, че са консумирали алкохол средно 5,91 дни през предходния месец, което е 19% увеличение от 4,98 дни през предходната година, показват данните.

Освен това жените заявяват, са се подложили на обилно пиене средно за 0,62 дни, което е 41% скок от 0,44 дни през 2019 г., според изследователите.

"Стресът, депресията и самотата вероятно са се увеличили с препоръките за престой вкъщи", каза Полард. „Алкохолът често се използва като начин за справяне с психическото страдание и ние предполагаме, че това е една от основните причини за промените, които наблюдаваме при консумацията на алкохол“.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията съобщиха през август, че малко над 5% от американците подлагат на „тежко пиене“ - средно над 14 напитки на седмица за мъже или 7 на седмица за жени - което не се е променило много от 2014 г.

През юни CDC също заяви, че над 93 000 души годишно умират в САЩ от причини, свързани с алкохола, и че средно 255 американци умират всеки ден от прекомерно пиене.