Американците почетоха паметта на Джордж Флойд

Церемонията започна със символичен акт от полицаи

Свят
08:32 - 05 Юни 2020
1832
Американците почетоха паметта на Джордж Флойд

Мемориалната служба в памет на Джордж Флойд, който почина на 25 май в Минеаполис, Минесота на 46 години, беше проведена в родния му град. Стотици се събраха на службата, а  хиляди в цялата страната направиха шествия в негова памет.

Церемонията започна със символичен акт от полицаи. Те коленичиха при посрещането на катафалката с тялото на загиналия  в знак на почит.

Не мога да повярвам, че Джоржд е докоснал сърцата на толкова много хора, каза един от братята му по време на възпоменанието. На събитието реч изнесе и преподобният ал Шарптън, известен борец за граждански права, който заяви преди началото на церемонията: "Това, че виждам повече американци от различни раси и на различни възрасти да се изправят заедно, да протестират заедно, издигайки глас заедно ... Това ме кара да съм уверен, че сме на ръба на истинската промяна".

Баптисткият пастор е колоритна и противоречива фигура за афро-американската общност. Той се кандидатира за президент през 2004 г. Шарптън ръководи „Националната мрежа за действие” - група за граждански права, която настоява афроамериканците в САЩ да получат компенсации заради робството на предците им в страната.

Междувременно Доналд Тръмп изгради стена около Белият дом по време на церемонията и нарече в писмо протестиращите "терористо", предаде CNN.

В същото време стана ясно, че бившият полицай, обвинен за смъртта на Джордж Флойд, е под специален режим на защита. Местят го от затвор на затвор заради заплахи за живота. Дерек Шовин сменя вече трети затвор в щата Минесота, след като в предишните два е възникнала реална опасност за сигурността му, пише 24 часа. Сега е настанен в затвора „Оук Парк Хайтс“  - с максимално ниво на сигурност, на 35 минути път с кола от Минеаполис Съдията наложи на 44-годишният Шовин гаранция от половин милион долара, която към момента никой не е посмял да плати. От него бързо се отказа и съпругата му – родената в Лаос Кели Шовин, подала моментално молба за развод и за промяна на фамилията си.