Американски астронавт може да остане в Космоса

САЩ
20:30 - 11 Март 2022
9177
Американски астронавт може да остане в Космоса

Американски астронавт на борда на Международната космическа станция трябва да се завърне на Земята с двама руски космонавти следващия месец, но пътуването му до дома беше помрачено от несигурност, след като съюзник на Владимир Путин заплаши да го изостави, пише в. „Ню Йорк пост”.

Насроченото завръщане на Земята за американския астронавт Марк Ванде Хей беше поставено под въпрос, след като Дмитрий Рогозин, ръководител на Руската космическа агенция, отправи заплахите във видео на 26 февруари, което той публикува в социалните медии.

Предупреждението на Ванде Хей дойде, след като президентът Байдън обяви санкции срещу Русия в отговор на инвазията на Москва в Украйна.

Байдън каза, че санкциите ще „деградират“ руската аерокосмическа индустрия и космическа програма, според доклада.

Ванде Хей трябва да кацне в Казахстан след около три седмици с двамата си руски колеги на борда на руски космически кораб.

НАСА не е коментирала заплахите на Рогозин. Но след забележките на Байдън, космическата агенция каза, че "не се планират промени" в сътрудничеството между САЩ и Русия на Международната космическа станция.

САЩ и Русия оперират отделни участъци от станцията. Американските астронавти, особено преди появата на SpaceX, разчитаха на руски космически кораб за своите мисии.