Американски командоси търсят заложниците в Газа

САЩ
11:52 - 01 Ноември 2023
2064
Американски командоси търсят заложниците в Газа

Комадоси от специалните части на САЩ са в Израел, за да помогнат за намирането на около 240-те заложници, държани от "Хамас" в ивицата Газа. Те няма да участват в бойните операции, но ще се придъединят към служителите на ФБР, Държавния департамент и други правителствени агенции на САЩ, които работят с израелските си колеги за освобождаването на отвлечените.

Силите за специални операции на САЩ в региона също така са готови да „помогнат на гражданите на САЩ да се измъкнат от опасни места, както и да пазят посолствата в безопасност“, заяви говорителят на Пентагона Кристофър Майер, цитиран от The New York Times. В същото време той отказа да съобщи колко бойци от американските спецчасти се намират в момента в Израел. Други американски служители обаче отбелязват, че през последните дни Пентагонът е изпратил няколко десетки командоси в страната, за да идентифицират заложници, включително американски граждани.

Посочва се и, че няколко западни страни тайно са преместили малки групи от своите специални сили по-близо до Израел, за да помогнат при евентуална мащабна евакуация на свои граждани от Израел или Ливан.