Американски щат забрани хапчетата за аборти

Комбинацията от две таблетки мифепристон и друго лекарство е най-разпространената форма на прекъсване на бременността в САЩ

Новини
10:07 - 18 Март 2023
2663
Американски щат забрани хапчетата за аборти

Губернаторът на Уайоминг Марк Гордън подписа снощи законопроект за забрана на хапчетата за прекъсване на бременността в щата и позволи отделна мярка за ограничаване на абортите да влезе в сила без неговия подпис, съобщи Асошиейтед прес.

Таблетките вече са забранени в 13 щата с обща забрана на всички форми на аборт, а в 15 щата достъпът до хапчета за аборт е ограничен. Решението на републиканския губернатор идва, след като тази седмица въпросът за достъпа до хапчета за аборт беше подложен на разглеждане в съд в Тексас.

Медикаментозните аборти се превърнаха в предпочитан метод за прекъсване на бременността в САЩ още преди Върховният съд да отмени решението по делото "Роу срещу Уейд", което защитаваше правото на аборт в продължение на почти пет десетилетия, припомня АП. Комбинацията от две таблетки мифепристон и друго лекарство е най-разпространената форма на аборт в САЩ.

Забраната на хапчетата за аборт в Уайоминг ще влезе в сила през юли, ако не бъдат предявени евентуални дела, които биха могли да забавят това. В законопроекта не е посочена датата на прилагане на мащабното законодателство, забраняващо всички аборти, което Гордън допуска да влезе в сила.

Тъй като по-ранната забрана се оспорва пред съда, понастоящем абортите в щата остават законни до момента на жизнеспособност, или когато плодът може да оцелее извън утробата.

В свое изявление Гордън изрази загриженост, че последният закон, известен под името Закон "За живота като човешко право", ще доведе до съдебно дело, което ще "забави всяко решение относно конституционността на забраната за аборти в Уайоминг".

"Вярвам, че този въпрос трябва да бъде решен възможно най-скоро, за да може въпросът за абортите в Уайоминг да бъде окончателно решен, а това най-добре става с референдум", подчерта губернаторът, член на Републиканската партия.

Гордън увери, че няма да отстъпи в борбата си срещу абортите, отбелязва Франс прес. "Вярвам, че всеки живот е свещен и че към всеки човек, включително към неродените деца, трябва да се отнасяме с достойнство и състрадание", подчерта той снощи.

Щатският парламент на Тексас разглежда и предложение не само да се забранят хапчетата за аборт, но и да бъдат задължени щатските интернет доставчици да блокират достъпа до сайтове, предлагащи закупуването им по интернет.