Американски скитници нахлуват на българска сцена

Нина Димитрова поставя „Тортила флет“ по Стайнбек за 60-ия юбилеен сезон на Театър 199

Култура
11:11 - 11 Септември 2024
900
Американски скитници нахлуват на българска сцена

„Тортила флет“ е първата премиера в юбилейния 60-ти сезон на Театър 199 „Валентин Стойчев“, съвместно с който Театър „Кредо“ осъществява спектакъла. Премиерата е на 28 септември от 20.00 ч в Театър 199. Постановката е създадена по мотиви от едноименния роман на Джон Стайнбек.

Автор на сценичната адаптация и режисьор на спектакъла е Нина Димитрова, позната на зрителите у нас и по света със знаковите си спектакли „Шинел“ по Гогол, „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен, „РевизорЪт“ по Гогол и „Дневникът на един луд“ по Гогол, с който през 2015 г. беше отбелязана 50-годишнината на Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Сценографията на спектакъла е дело на Юлияна Войкова-Найман и Нина Димитрова. Автор на костюмите е Юлияна Войкова-Найман. Художник-изпълнител е Мартин Кирилов. В спектакъла участват артистите Денис Хаят, Венцеслав Димитров, Живко Джуранов, Тодор Лазаров, Ангел Калев и Ивелин Николов.

Спектакълът на Нина Димитрова ни пренася в 20-те години на миналия век на калифорнийския бряг на Америка, в бедняшкия квартал „Тортила флет“ на град Монтерей. В този маргинален квартал, кацнал на хълма над града, неопетнени от меркантилния търговски дух на Америка, живеят потомците на старите обитатели по тези земи – паисаносите, в чиито жили „кипи гореща смесица от индианска, мексиканска и испанска кръв“.

В квартал „Тортила флет“ кънтят шумните наздравици на Дани и неговите приятели - очарователни скитници, виртуозни дребни мошеници, ловки крадци и страстни любители на виното, жените и приключенията. Никой по-добре от тези безгрижни безделници не знае цената на галон вино и секрета на неподправеното щастие: „Любов, побоища и малко вино и човек винаги е млад и щастлив“. Дани и неговите приятели са странни мелези между невинни деца, лукави изкусители и грижовни ангели.

Грубостта на нравите им по удивително абсурден начин се съчетава с напълно възвишени стремления, наивното лицемерие с трогателно простодушие, хитростта и пресметливостта със самоотверженост и безкористност. Въпреки трудностите на живота, тези простодушни „деца на земята“ умеят да се радват на малкото, което с кражба или чар изтръгват от „недружелюбния свят“ и са солидарни в едно - не си струва да се притесняваш за дребни неуредици като липса на пари и покрив над главата, щом имаш уютна бърлога в гората, а редом  с теб е верен приятел, с когото можеш да изпиеш галон вино. Това е тяхната простичка философия – приятелството и свободата са по-ценни от парите и притежанието. Тази философия Нина Димитрова подлага на изпитание в своя спектакъл „Тортила флет“.

Спектакълът „Тортила флет“ разказва „историята на Дани, приятелите на Дани и къщата на Дани и как тия три неща станаха едно“ - история за група скитници и една къща, която се намърдва между тях, както жена се намърдва между мъже. История за изкушението на нямащия да има и бремето на собствеността, което се превръща в наказание. История за изпитанието на приятелството и свободата в „недружелюбния свят“ на парите и притежанието. Една история с дъх на вино, която припомня, че „всичко, което струва само пари, не струва нищо“.

За своя спектакъл „Тортила флет“ Нина Димитрова казва: „С моя спектакъл вдигам наздравица за неопитомените хора, за скитниците със студени крака и горещи сърца, които умеят да живеят напук на „печалната реалност“ на парите и притежанието и я гледат през дъното на бутилка вино от висотата на хълма над Монтерей, от квартал „Тортила флет“.

С този спектакъл приканвам зрителите да надникнат през дъното на бутилката и ако това, което видят, породи приятен гъдел в петите им и усетят порив да драснат далеч от „от греховния хаос на градовете“, от „кошерите с неврастеници“, задъхани в гонитба на печалба, ако се размечтаят за някакво място за живеене, където „духовната храна не е уеднаквена и опакована, че прилича на обикновената“ и „напредъкът не прилича толкова на разрушение“,  ако изпитат остра нужда да излочат бутилка вино и да изкрещят с цяло гърло: „Майната й на реалността!“, значи моят спектакъл има смисъл и „печалната реалност“ има шанс да бъде променена.

Работата по създаването на спектакъла „Тортила флет“ започва през 2021 г. в „Творческата Кредо Лаборатория“ на създадения и ръководен от Нина Димитрова Театър „Кредо“, където режисьорката обучава 27 млади артисти, които въвежда в причудливия, противоречив и изпълнен с радост и мистична скръб  свят на романа „Тортила флет“. С избраните от лабораторията шестима артисти осъществява спектакъла, който след три години скитничество и битки с „печалната реалност“ за право на съществуване, стига до премиерата си в Театър 199.

Скитниците от „Тортила флет“ на Театър „Кредо“ приютява на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев“ неговият дългогодишен директор Анна Монова. „Ани напусна нашия печален свят само месец и половина преди премиерата на „Тортила флет“ – споделя Нина Димитрова - Тя няма да види този спектакъл, но даде шанс да го видят зрителите. Благодаря й за този шанс! Моя скитнически спектакъл посвещавам на нея!“

Фотограф: Иван Дончев