Американски учени: Изригването на Йелоустоун е неизбежно

След 100 или след 10 000 г. това непременно ще се случи

Мистика
16:12 - 16 Октомври 2020
4570
Американски учени: Изригването на Йелоустоун е неизбежно

Изследователи от Съединените щати заявиха, че колкото и да се старае човечеството, в бъдеще няма да може да предотврати изригването на супервулкана Йелоустоун. Такива заключения са направени въз основа на резултатите от многогодишни изследвания. Учените все още не могат да кажат кога точно може да се случи това. Според тях изригването може да започне както след 100 години, така и след 10 000 години.

Учените знаят, че вулкановата калдера Йелоустоун се е образувала в резултат на три катастрофални изригвания, последното от които се е случило преди около 630 хиляди години. В момента зоната, застрашена от земетресения, е под непрекъснато наблюдение от Американската геоложка служба USGS.

Геологът Джеферсън Хънгърфорд вярва, че е възможно да се предотврати изригването на супервулкана, само ако цялата енергия бъде изпомпана от него. В момента човечеството не разполага с такива технологии, които да позволят тази невероятна процедура да бъде извършена.

Експертите са уверени, че ако изригването на Йелоустоун започне, лавата ще се появи първо на повърхността, а няма да има изригване, както се случва преди около 70 000 години. Въпреки факта, че все още не са получени ясни сигнали от вулкана, учените се опасяват, че простото наблюдение на сеизмичната зона не е достатъчно. Необходимо е предварително да се мисли за това как да се намалят възможните щети от предстоящото бедствие.