Американски затворници заразявали масово със СПИН и хепатит, 3000 починаха

Премиерът на Великобритания Риши Сунак се извини, държавата дава $12 млрд. за обезщетения

Новини
19:25 - 21 Май 2024
7435
Американски затворници заразявали масово със СПИН и хепатит, 3000 починаха

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак се извини на хиляди хора, заразени със замърсена кръв. Изобличителен доклад от 2500 страници заключи, че скандалните действия са продължили десетилетия и са били прикрит, като е било възможно да бъдат избегнати.

"Трябва да съобщя, че до голяма степен, макар и не изцяло, можеше да бъде избегнато", заключи авторът му, съдия Брайън Лангстаф.

Бившият премиер Тереза Мей започна разследването - едно от най-големите в страната - през 2017 г.

Цитират се данни още от 70-те години на ХХ век, като засегнати са били дори и деца. Правени са и опити да се прикрие скандалът, включително доказателства, че служители в здравния отдел са унищожили документи през 1993 г.

Кръводарителите не са били проверявани правилно и кръвни продукти са били внасяни от чужбина, включително от Съединените щати, където употребяващите наркотици и затворниците са били използвани за дарители.

Повече от 30 000 души са били заразени с ХИВ или хепатит, след като им е дадена заразена кръв във Великобритания между 70-те и началото на 90-те години на миналия век, заключи Infected Blood Inquiry.

Жертвите са били хора, нуждаещи се от кръвопреливане след злополуки или при операции, страдащи от кръвни заболявания като хемофилия, лекувани с дарени продукти от кръвна плазма, така и партньори на заразените.

Около 3000 души вече са починали и се очаква броят им да се увеличи.

Случилото се беше описано като най-голямата катастрофа в историята на държавната Национална здравна служба (NHS).

"Наистина съжалявам", заяви Сунак пред Камарата на общините, определяйки констатациите от дългоочаквания доклад като "ден на срам за британската държава".

Отново и отново хора с власт и доверие имаха шанса да спрат тези инфекции и не успяха да го направят", добави той.

Сунак обеща да компенсира жертвите, "колкото и да струва".

Очакват се над £10 милиарда ($12 милиарда) за обезщетения, когато правителството обяви пакета във вторник.

Хемофилията е генетично кръвно заболяване, което обикновено се предава от майки на синове. Тялото на болните от хемофилия не произвежда протеин, който отговаря за съсирването на кръвта.

През 1964 г. ново лечение за хемофилия е било представено на обществото с име криопресипитейт. Лекът се произвежда от плазма на един или повече донори, която се замразява, а след това от нея се отделя въпросния липсващ протеин.

При вливания на този продукт продължителността на живот на болните от хемофилия скача от 20 на 57 години, което е близо до това на средностатистическия човек във Великобритания, информира "24 часа".