Американските президенти: Проклятието на Текумзе

Новини
12:53 - 21 Януари 2021
12994
Американските президенти: Проклятието на Текумзе

Тегне ли проклятие над американските президенти? Случайност ли са покушенията над някои от тях или е съдба?

Съществува зловещо индианско пророчество в американската история, наречено „Проклятието на Текумзе”. Според легендата умиращият вожд на индианско племе, наречен Текумзе, е проклел бледоликите заради нарушаването на договорите от тяхна страна. Проклятието се състои в това, че всеки американски президент, избран в година, завършваща на цифрата 0, ще умре или ще бъде убит преди завършване на президентския му мандат.

Току-що настанилият се в Белия дом 46-и президент Джо Байдън беше избран през 2020 г.

Легендата гласи още, че след историческата битка при Типекано през 1811 г. Текумзе, вождът на индианското племе Шони, предал на генерал Уилям Хенри Харисън чрез освободени пленници послание-пророчество, което по съдбоносен начин повлияло върху историята на президентското управление на САЩ.

Ето как звучи този текст в превод от оригинала:

„Харисън няма да победи през тази година и няма да стане Велик вожд. Той може да спечели следващият път. Ако това стане той няма да довърши срока си. Ще умре там, където властва. Нито един президент досега не е умирал там, където властва. Но аз ви казвам, че Харисън ще умре. И тогава вие ще си спомните за смъртта на моя брат. Вие си мислите, че съм загубил властта си. Аз, който заставях Слънцето да потъмнява и отнех огнената вода на Червените хора. Но аз ви казвам, че Харисън ще умре. И след него, всички Велики вождове, избрани на всеки 20 години ще умират. И, когато умира всеки следващ, нека да си спомнят за смъртта на нашите хора.”

Зловещият цикъл от смърт на американските президенти

С Уилям Хенри Харисън през 1840 година започнал зловещият цикъл от смърт на президенти. Само месец след встъпването си в длъжност той умира.

Ейбрахам Линкълн – 16-ият президент на САЩ. Избран е за президент през 1860 година и е убит през 1865 година.

Линкълн е прострелян в театрална зала от известен актьор и привърженик на Юга

Джеймс Гарфийлд – 20-ият президент на САЩ. Избран е за президент през 1880 година. Прострелян е на 2 юли и умира на 19 септември 1881 година.

Уилям Маккинли – 25-ият президент на САЩ. Избран е за втори мандат за президент през 1900 година и е убит през 1901 година.

Уорън Хардинг – 29-ият президент на САЩ. Избран е за президент през 1920 година. Умира внезапно на 2 август 1923 година в хотелската си стая при една от обиколките си из Америка.

Франклин Рузвелт – 32-ият президент на САЩ. Избран е през 1940 година за трети мандат. Умира на 12 април 1945 година от инфаркт в стола си по време на почивка в Уоръм Спрингс, докато пише писма.

Джон Кенеди – 35-ият президент на САЩ. Избран е за президент през 1960 година и е убит през 1963 година. Той е най-младият президент в историята на САЩ и е считан за икона на американския либерализъм. Джон Кенеди е последният президент, който умира преди края на мандата си до този момент.

Изключенията са две. Президентът Роналд Рейгън, който по щастлива случайност останал жив, въпреки че преживял опит за покушение и е бил ранен с 3 куршума. Джордж Буш – младши също остава жив. Имало е план на 11 септември да бъде взривен и самолет в Белия дом, освен в кулите близнаци и Пентагона. Планът се е провалил. Някои смятат този провал като признак, че силата на проклятието е изчезнала.

На 30 март 1981 г. американският президент Роналд Рейгън оцелява при опит за убийство, осъществен малко повече от два месеца след встъпването му в длъжност

Кой е Текумзе?

В началото на 19 век станала серия от военни конфликти между индианците, които поддържали британските военни сили и армиите на Съединените щати, начело с първия губернатор на територията Индиана Уилям Хенри Харисън.

Решаваща роля в индианските войни изиграл Текумзе /Скачащият от Небето Рис, 1768-1813/, вожд на могъщото племе Шони. Известно е, че той се отличавал с военна доблест и твърдо се придържал към принципа, че цялата американска земя трябва да бъде общо владение на коренните индианци и нито едно индианско племе не може да я продава по свое усмотрение.

Когато Съединените щати отказали да признаят този принцип, Текумзе взел решение да обедини всички индианци от Северозапада, Юга и Източно Мисисипи, за да създаде с поддръжката на британската армия военна сила за борба на коренните индианци за своите земи. Но неговият план се провалил заедно с разгрома на неговият брат, Тенскватава, наречен още „Пророка”, при Типекано. „Пророка” бил признат духовен лидер на своя народ. Той призовавал индианците да не приемат традициите и обичаите на белите. Но най-голяма известност той получил когато предсказал слънчевото затъмнение през 1806 г., след което народът го нарекъл „Пророк”.

В 1811 г., когато Текумзе се отправил да събира нови воини за своята армия, войските на Харисън съумели да се приближат до селищата на племето Шони, където се завързало сражение, влязло в историята като „Битката при Типекано”. Племето било водено от Тенскватава Пророка. В резултат на ожесточената битка войските на Съединените щати били отблъснати, но отстъпвайки в порив на мъст те напълно разрушили индианското селище и окончателно разстроили силата и мощта на индианците.
Битката при Типекано решила изхода в делото за обединяване на коренните индиански племена в общ съюз и ознаменувала неговото разпадане. Генерал Харисън влязъл в историята под прозвището „Типекано” и спечелил огромна популярност, но колко скъпо му се наложило впоследствие да плати за тази победа!

Именно с Уилям Харисън в 1840 г. започнал зловещият цикъл на президентската смърт, предсказана в злополучното индианско пророчество. Заболял от пневмония само месец след своята инагурация, той става първият президент на САЩ, който умрял по време на президентският си пост.
Досега седем президенти избрани на всеки 20 години от тази условна точка на броене (1840 г.) са умрели без да завършат срока на управление.

И още любопитни съвпадения от историята на президентите на САЩ:

Ейбрахам Линкълн е избран за президент на САЩ през 1860 година.

Джон Кенеди е избран за президент през 1960 г. или точно сто години по-късно.

Политиката на двамата е силно свързана с правата на гражданите.

Съпругите и на двамата губят децата си, докато живеят в Белия дом.

И двамата загиват в атентати от смъртоносен куршум в главата.

Фамилното име на секретарката на Линкълн е било Кенеди. Фамилното име на секретарката на Кенеди е Линкълн.

И двамата биват убити от южняци.