Американският конгрес одобри $45 млрд. за Украйна!

Новини
17:27 - 24 Декември 2022
2785
Американският конгрес одобри $45 млрд. за Украйна!

Малко преди крайния срок в полунощ американският конгрес, контролиран от демократите, прие законопроект за финансиране на федералните служби на обща стойност 1 трилион и 660 милиарда долара. Законопроектът беше одобрен с 225 гласа ЗА и 204 ПРОТИВ.

Това беше последният законодателен акт за втория мандат на демократката Нанси Пелоси като председател на Камарата на представителите.

Човекът, който се надява да я замени, републиканецът Кевин Маккарти, поведе опозицията срещу законопроекта.

Това е чудовищно, това е едно от най-срамните действия, които някога съм виждал тук. Процесът на отпускане на бюджетни кредити провали американската общественост и няма по-голям пример за пирон в ковчега на най-големия провал на еднопартийното управление на Камарата на представителите.
Кевин Маккарти

"Всъщност този законопроект поставя хората над политиката. Господин председател, беше тъжно да чуя по-рано лидерът на малцинството да казва, че този закон е най-срамното нещо, което може да се види в залата на Камарата на представителите. Не мога да не се запитам дали е забравил 6 януари", отговори Нанси Пелоси.

Приемането на законопроекта позволява да се избегне парализа в работата на федералните институции в страната. От общата сума, която възлиза на близо 1 трилион и 700 милиарда долара, 45 милиарда са предназначени за помощи за Киев. Нормативният акт дава на министерството на отбраната рекордните 858 милиарда долара спрямо 740-те млрд. за миналата фискална година.