Американското правителство ще плати 150 млн. долара на индианско племе

САЩ
15:16 - 07 Април 2023
2281
Американското правителство ще плати 150 млн. долара на индианско племе

Местното индианско племе в американския щат Аризона се споразумя с правителството да се откаже от част от правата си за използване на река Колорадо, в замяна на 150 млн. долара.

Фермерите, използващи река Колорадо, включително индианските племена, са предложили властите да им разпределят част от финансирането за изграждане на тръбопровод в региона. В замяна на това те са склонни да не обработват нивите си, за да може част от водният поток да бъде пренасочен към други области, предаде АА, цитирани от БГНЕС.

Според споразумението, постигнато с индианската общност на река Гила във Финикс, Аризона, правителството на САЩ ще отпусне 233 милиона за селскостопанската индустрия в региона и опазване на река Колорадо - източник на питейна вода за 40 милиона души.

150 млн. долара от фонда ще бъдат предоставени на местното население в замяна на отказа от част от неговите права върху селскостопанските земи. Останалите 83 млн. долара са насочени към проекта за тръбопровод в региона.

"Днешното съгласие и партньорството ни с индианската общност на река Гила показват, че местните играят значима роля при вземането на важни решения", заяви помощник-министърът на вътрешните работи на САЩ Томи Бодро.