Ами ако яденето на месо е не само грешно, а и отживелица?

Нещо за четене
13:44 - 05 Юни 2019
5361
Ами ако яденето на месо е не само грешно, а и отживелица?

Арва Махдауи

(Превод от в. „Гардиън”)

 

Месото е мъртво. Месоядните тръгват по пътя на пушачите, и до 2050 година, съществува голяма вероятност консумацията на месо да е обществено неприемлива. По същия начин, както сега се ужасяваме, че хората преди са пушили в офисите и самолетите, ние ще приемем почти за немислимо това, че хората толкова нормално и в огромни количества са консумирали животни.

Вземайки предвид, че човешките същества се хранят с месо от около 2,5 милиона години, идеята, че ние радикално ще променим хранителните си навици, изглежда много странна. Обаче вече съществува значителна промяна в мисленето ни за храненето с месо. Само през последните няколко години веганството премина от това да е малко движение, асоциирано с хипита, до всеобща тенденция. Звезди като Джей Зи и Бионсе казаха на своите фенове да се „насочат към по-вегетариански начин на живот” и все повече хора гордо и на висок глас заявяват, че спират месото.

Ако трябва да сме честни, промените в нагласите, все още не водят до огромни промени в поведението. През 2018-а консумацията на месо в САЩ е била много по-висока, отколкото през предишните няколко години, подобна е ситуацията и в Европа. Това най-вече се дължи на добро икономическо състояние; според различни проучвания, занижаването на месната консумация през периода 2005 и 2014 се дължи на високите цени по време на финансовата криза. Но само защото в Америка консумацията му не е спаднала, не значи, че това няма да се случи в близкото бъдеще. Този факт още повече се потвърждава от невероятната популярност, до която достигнаха заместители на месото, създадени от компании като „Импосибъл фуудс” и „Бионд мийт”.

Лично аз, бидейки вегетарианка, съм си патила от най-различни ужасни продукти, описвани като „вегетариански бургер”, от големи, прокиснали гъби до соева кайма, която прилича на рисунка на повръщано; но новите продукти на растителна основа променят всичко това. Дори наскоро в един ресторант, казах на сервитьора да ми отнесе порцията, защото помислих, че по грешка са ми сложили истинско месо – а моята приятелка, която е отявлен защитник на истинското месо, опита веднъж и не може да определи какво точно е от двете.

Веригите за бързо хранене вече започнаха да предлагат заместителите на растителна основа, като по този начин те още повече се настаняват из хранителните навици на обществото. През април от „Бъргър кинг” представиха „Невъзможния бургер” в ресторантите си в Сейнт Луис. Според едно пазарно проучване, това е довело до 16,75% повече посетители в заведенията на „Бъргър кинг” в Сейнт Луис, отколкото в другите из цялата страна. Междувременно, популярността на „Вегетарианската наденичка на Грег” достигна невиждани висоти в Англия. Изведнъж се оказва, че безмесното месо е желано навсякъде.

Вегетариански бургер

Докато заместителите на растителна основа продължават да носят все по-големи приходи, на хората ще им бъде все по-трудно да оправдават използването на животинската алтернатива. Ако наистина можете лесно да намерите безмесен бургер, който има почти същия вкус като реалния, тогава защо ви е да ядете истинско месо? Защо ще искате да направите по-жестокия избор?

Заедно с нарастването на консумацията на „безмесно месо”, виждаме и напредък в създаването на месо в лабораториите, или тъй нареченето „клетъчно месо”. Макар все още да е далеч  моментът, в който ще видим това месо по магазините, но това е още един знак за напредък в технологично отношение и все по-голямо отхвърляне на животинското месо.

Съществуват теории, че причината хората да започнат да ядат големи количества месо преди 2,5 милиона години се дължи на климатични промени; сушите са накарали плодовете и зеленчуците да изчезнат и човешките същества били принудени да започнат търсене на друга храна. Изглежда неизбежно това, че климатичната криза, пред която сме изправени днес, отново драстично ще промени хранителните ни навици. Докато пораженията от климатичната криза се превръщат в невъзможни за игнориране, постепенно консумацията на месо ще започне да се приема като егоистично и обществено неприемливо действие.

Ако ние доброволно не променим навиците си, последиците от екологичната катастрофа, която се развива сред нас, ще ни принудят. Кризата с климата ще засегне хранителните ни запаси по такъв начин, че просто няма да имаме възможност да произвеждаме месо; точно така е, изобщо няма да можем да произвеждаме достатъчно храна. Тогава крайните месоядни индивиди ще трябва да прибегнат до изяждането на богатите.