Ами сега? ИБГНИ не ще коалиция със Слави

Политика
14:19 - 15 Октомври 2021
3529
Ами сега? ИБГНИ не ще коалиция със Слави

За разбирателство с БСП, "Продължаваме промяната" и "Демократична България", но не и с "Има такъв народ" се обяви коалиция "Изправи се.БГ! Ние идваме" при откриването на предизборната си кампания.

От изказване на Татяна Дончева, която също е част от коалицията с Мая Манолова и Николай Хаджигенов, стана известно, че не смята формацията на Слави Трифонов за възможен партньор.

"Ако някой просто иска, но не може или много му е мъчно, че два пъти се е провалил, а останалите изпитват недоверие, че с него може да стане каквото и да било, това е негов проблем", каза Татяна Дончева, без да назовава "Има такъв народ" поименно.

"За съжаление ще трябва да се водят разговори с БСП, защото математиката иначе не излиза", каза Николай Хаджигенов. Татяна Дончева добави, че социалистическата партия "може и да е причислявана допреди към партиите на статуквото, но все пак могат повече". На припомняне, че БСП е била част от управлението, което предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС, Дончева каза, че "хората, решавали въпроса за Пеевски преди осем-девет години, са били други хора".

Тогава Мая Манолова бе депутат от БСП, но актуално определя тогавашната си подкрепа за поста на депутата от ДПС като тежка грешка.

"Опитите на ГЕРБ и ДПС за реставрация на статуквото ще срещнат нашия решителен отпор", каза Мая Манолова при откриването на предизборната кампания. Определи социологическите проучвания, които не сочат участие на формацията в следващото Народно събрание като "сервилни" и че обслужват големите партии.

Коалиция "Изправи се.БГ! Ние идваме!" се обяви за "незаобиколим фактор" в бъдещото управление на страната, наречено от Мая Манолова "мнозинство на промяната", въпреки че някои социологически проучвания прогнозират формацията да не получи минималните 4% за влизане в парламента.

Манолова представи 31 предизборни обещания (какъвто е номерът на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" в бюлетината), сред които са втората година майчинство да се изравнява с минималната работна заплата, която нараства всяка година, както и намаляване на данъците на сметките за ток до 5% и държавна компенсация за бизнеса заради скока в цените на тока, природния газ и водата.

Запитана как ще се осигурят средствата, при положение че не са осигурени във вече актуализирания държавен бюджет, Манолова каза, че имало достатъчно средства, които могат да бъдат взети от излишъка за септември или от заложения дефицит.