Ами сега? Вирусът „проби” ваксината

Здраве
21:25 - 19 Септември 2021
29032
Ами сега? Вирусът „проби” ваксината

Може ли коронавирусът да „пробие“ ваксината? Ваксинирани с две дози Елена и Фахри отново се заразяват с COVID-19. И при двамата болестта протича леко и без усложнения.

„Първият ден беше с лека температура и дискомфорт, болки в мускулите, но леки“, разказва Елена пред Би Ти Ви.

„Имах един-два дни, в които не бях много на разположение, чувствах се отпаднал, имах температура, която ту скачаше, ту слизаше“, допълва Фахри.

Случаите на така наречения „ваксинален пробив”' са изключително редки, казват експертите.

„Една част от хората не могат да създадат изобщо имунитет. Това се наблюдава и при преболедуване, не само при ваксини. Друга категория създават имунитет, но той е малко по-слаб. Двете групи – това са хора с автоимунни заболявания“, зави д-р Аспарух Илиев, ръководител на инфекциозна лаборатория в Берн.

„Пациенти с хронични заболявания като хора на диализа, като хора с ракови заболявания, имат по-слаб имунен отговор към някои ваксини, хората над 60 над 65 години - също“, каза още вирусологът проф. Радка Аргирова.

Експертите настояват, че най-добрата защита и възможност за предпазване на уязвимите е масовата имунизация.

„След като бях ваксинирана и го изкарах толкова леко, мисля, че това е достатъчно предимство всички останали да се ваксинират“, смята Елена.

Според статистика на Министерството на здравеопазването от данните за първите две седмици на този месец едва 7% от настанените в болница са ваксинирани, а починалите у нас с две поставени дози са под процент.