Амнести алармира ООН за убийствата във Филипините

Според официалните данни над 5300 заподозрени са застреляни от полицията

Свят
12:02 - 08 Юли 2019
3235
Амнести алармира ООН за убийствата във Филипините

Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" призова ООН да проведе разследване на "систематичните" убийства в подетата от президента на Филипините Родриго Дутерте война срещу разпространението на наркотици, информира АФП.

Войната срещу наркотиците на Дутерте е подкрепяна от много филипинци, но среднощните убийства от полицията провокираха негативен международен отзвук.

В доклада за операцията започнала през 2016 г. "Амнести" подчертава, че предимно са атакувани бедни хора, чиито имена са включени в списъци, представени от местните власти, които са под голям натиск от полицията постоянно да предават заподозрени.

Организацията пояснява, че най-лошото е това, че тези лица са включени в списъците безсрочно, без възможност за изваждането им, въпреки че спират да вземат наркотици и преминават през лечение.

"Амнести интернешънъл" съобщава, че не е възможно да се установи колко хора са избити по време на кампанията, като обвинява Манила в "умишлено объркване и дезинформиране", което прави роднините на жертвите безпомощни.

Според официалните правителствени данни над 5300 заподозрени са убити от полицията, но неправителствени организации алармират, че реалният им брой е много по-голям.

"Ние вярваме, че в нашата оценка на настоящата ситуация най-важното е системният характер на нарушенията", поясняват от "Амнести" и допълват, че медиите са изгубили интерес към отразяването на убийствата, докато правителството се проваля в разследването или организирането на адекватни програми за лечение на наркозависимите.