Ана Бърнабич: Ще отвърнем с контрамерки срещу Черна гора

Ще пречим на техните престъпници и мафиоти да влизат в страната ни, каза сръбският премиер

Новини
09:40 - 26 Май 2020
2536
Ана Бърнабич: Ще отвърнем с контрамерки срещу Черна гора

Сръбският премиер Ана Бърнабич обяви предстоящото взимане на контрамерки срещу Черна гора, след като Подгорица обяви, че отваря границите си за всички, освен за сърбите от Сърбия и босненската Република Сръбска, пише белградският вестник "Новости".

"Добре е, че гражданите видяха, че сме нежелани в Черна гора и то само защото не лъгахме хората, че умират от грип или пневмония, а не от коронавирус. Това не е истинската причина за това поведение на черногорския премиер. Няма да отговаряме с реципрочни мерки и няма да пречим на черногорски граждани да влизат в Сърбия, но още по-силно ще пречим на черногорските престъпници и представители на мафиотските кланове да влизат в нашата страна", каза премиерът и обяви, че ще бъдат взети нови мерки в борбата против "престъпниците, които идват от Черна гора", предава БТА. 

Милорад Додик, сръбският член на босненското председателство каза, че решението на Черна гора да остави границите си затворени за сърбите е опит на властите в Подгорица да улеснят решаването на проблема със сръбската общност в тази страна, пише още "Новости".

С това решение Черна гора показва негативното си отношение към сръбската общност и Сръбската православна църква, което може да говори само за паниката на тази власт, на този режим, който смята, че със затварянето на границите ще улесни решаването на този проблем, изтъква Додик.

Премиерът на Черна гора Душко Маркович обяви снощи, че Черна гора е станала първата свободна от коронавирус държава в Европа и плановете на правителството да отвори от 1 юни границите си за страните, които изпълняват критериите на Института за обществено здравеопазване.

Сърбия не е в списъка на държавите, чиито граждани ще могат да влизат свободно в Черна гора, защото "там все още ходят с маски". Навлизаме в процеса на постепенно допускане на събиранията на обществени места при определени мерки, каза Маркович и допълни, че организирането на литиите на вярващи от Сръбската православна църква "ще остане за друг път".