Аналена Бербок е на посещение в Лондон

Тя заяви, че ще обсъди с британския си колега как може да бъде помогнато на Украйна

Украйна
14:20 - 05 Януари 2023
1183
Аналена Бербок е на посещение в Лондон

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок е на посещение в Лондон днес, за да обсъди с британския си колега Джеймс Клевърли  помощта за Украйна във войната с Русия, предаде ДПА.

Вчера Франция обяви, че ще предостави на Украйна леки бойни бронирани машини А Ем Икс-10 Ер Се (AMX-10 RC), които президентът Еманюел Макрон нарече "леки бойни танкове". Това е нов етап от доставките на оръжия за Украйна, отбелязва ДПА. 

“Колкото по-скоро (руският президент Владимир Путин) разбере, че неговата брутална агресивна война е обречена на провал, толкова по-бързо ще се появи надежда за край на войната", каза Бербок в Берлин, преди да отпътува за Лондон на посещение, което бе отлагано няколко пъти. 

Германската външна министърка заяви, че ще обсъди с британския си колега как може да бъде помогнато на Украйна, за да преживее тежката зима, и чрез санкции. Целта е Украйна да спечели войната и светът да стане мирен и спокоен, добави тя.

Германия отхвърли многобройни молби от Украйна за бронирано военно оборудване, включващо танкове "Леопард 2" и бойни машини на пехотата "Мардер", отбелязва ДПА.

Германският канцлер Олаф Шолц посочи, че никоя държава от НАТО не е предоставила на Киев подобно оборудване.

Друга цел на визитата на Бербок в Лондон е установяването на стратегически германско-британски диалог след Брекзит. Трябва да се градят мостове с Великобритания в областта на младежкия обмен, мобилността на работната сила и академичните проучвания, каза външната министърка на Германия.