Анализ: 5 000 гласа от изборите на 9 юни се изпариха

Най-много от подадените гласове "липсват" за ПП-ДБ, защото техните избиратели често са прибягвали до гласуване с машина, твърдят от Института за развитие на публичната среда

Новини
20:52 - 30 Юни 2024
4986
Анализ: 5 000 гласа от изборите на 9 юни се изпариха

Изчезналите гласове на изборите са 4640 - поне такива са изчисленията на Института за развитие на публичната среда.

Толкова е разминаването между гласовете, записани на флаш паметите на машините, и пуснатите в кутиите бюлетини. Предстои и анализ на машините, разпечатали бели или непълни бюлетини.

Намерените в кутиите машинни бюлетини са по-малко, отколкото са подадените на машините гласове. Данните от флаш паметите са публични на сайта на ЦИК, но не се използват при смятането на резултатите, тъй като с промените в Изборния кодекс беше прието само ръчно броене на машинните бюлетини.

Част от изгубените гласове са заради проблемите с машините, които разпечатваха непълни бюлетини. Повечето от тях са в София и големите градове.

"Защото хората там са предпочели да гласуват с машините. Най-много от подадените гласове "липсват" за ПП-ДБ, именно защото техните избиратели най-често са прибягвали до гласуване с машина. Най-малко са гласовете от флашките, които липсват за ДПС, защото техните избиратели най-рядко гласуват с машинните устройства", заяви Ива Лазарова, председател на Обществения съвет към ЦИК, Институт за развитие на публичната среда.

"Машините нямат изкуствен интелект в себе си, не могат да разпознават и да имат партийни пристрастия. Така че - не, не можем да намерим нищо в машините, което да насочва гласове към някоя от партиите", допълни Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма" АД.

Според доставчика на машините проблемите няма как да се търсят в софтуера, а заради хартията, която се използва за вота у нас. Заради все още действащ договор с ЦИК от "Сиела Норма" отказаха да коментират последните избори.

"Най-общо мога да коментирам резултати от предишни избори. Това са чисто механични проблеми. Добре е хората, които не разбират, да не дават мнение на програмистите как да си пишат програмите. Софтуерът не може да предизвика проблеми със счупване на принтери, спиране на принтери, повреди и превъртания на валяци и т.н. Тези проблеми са механични от несъответствие между принтера и хартията", добави Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма" АД.

"Коя част от алгоритъма на машината дава дефект подлежи на както технически, така и експертен анализ", коментира Ива Лазарова, председател на Обществения съвет към ЦИК, Институт за развитие на публичната среда.
Никой обаче не знае колко са непуснатите гласове.

"Аз като наблюдател - човекът каза: На мен не ми показа едната от двете бюлетини", заяви Ива Лазарова.

"За съжаление по-скоро избирателите лъжат. Те по-скоро не са избрали изборите, за които искат да гласуват. После са се сетили и им е неудобно да го признаят", каза още Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма" АД.
Въпросните над 4600 гласа не биха променили силите в Народното събрание, тъй като тежестта на един мандат е малко под 8000 гласа. Но подобно разминаване би се отразило при местен вот.