АНАЛИЗАТОР: На Борисов няма да му е лесно на изборите

Топ
10:16 - 09 Септември 2024
1090
АНАЛИЗАТОР: На Борисов няма да му е лесно на изборите

Как вътрешнопартийните раздори ще повлияят на изборните резултати? Намалява ли вероятността за евроатлантическа коалиция след изборите? Тези въпроси коментираха политолозите Татяна Буруджиева и Георги Киряков в предаването „Здравей, България". 

„ Трябва да се върнем към традиционните консервативни формати за създаване на правителство, да знаем какво ще прави то”, заяви Буруджиева.

След като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че той и неговата партия са се позиционирали и на него ще му е "лесно", политологът Георги Киряков, коментира, че не е така. 

„На Борисов няма да му е лесно. Две години се опитва да създаде мнозинство, но не успява. Ако пак е първа политическа сила и пак не може да състави мнозинство, няма как това да бъде определено като лесна задача. Не е въпросът дали коалицията ще е „анти-Пеевски”, а какво ще прави в управлението на държавата, приоритетите, управленската програма”, коментира политологът Георги Киряков. „Предишното мнозинство, което беше с участието на Пеевски, имаше някакви приоритети, които се спънаха някъде. Къде? Спънаха се в момента, когато трябваше да се промени съотношението на силите в някои от институциите”, коментира още Киряков.

По думите му партиите не могат да постигнат консенсус по основните въпроси като например как да бъдат реформирани институциите.

„ПП-ДБ се опитаха да направят някаква реформа, не е особено успешна. Опитаха се да притиснат ГЕРБ и ДПС да променят съотношението на силите в тези институции. Не става въпрос за това да изберем независими хора, а така да направим балансите във властта, че всички да са доволни и да имаме блокиращи квоти”, коментира Киряков.

По казуса с избора на главен прокурор, Татяна Буруджиева каза, че много от знаковите персонални промени не водят до никаква промяна.

„Помните колко много си говорихме за Гешев и желанието той да бъде сменен. Няколко години сме без него и никаква разлика”, каза Буруджиева.

Двамата политолози коментираха и конфликта Делян Пеевски – Ахмед Доган.

„Виждам опит да се овладее марката ДПС от едната или другата фракция. Виждам желание и страх, че ако не се явят с абревиатурата ДПС, могат да загубят много. Тази битка няма да свърши до началото на изборната кампания и по време на кампанията и ще се решава в съда. Само че трябва да се регистрират, затова се бърза и се играят позиционни игри между двата лагера. Напълно е възможно да се регистрират коалиции без ДПС в наименованието и тогава ще излязат лицата – от едната страна Доган, от другата - Пеевски”, каза Киряков.

По отношение на БСП, според Буруджиева там казусът не е толкова голям колкото в ДПС.

„Те нямат съпредседатели с равни права”, обясни Буруджиева. „Виждаме това, което не си бяхме представяли – лидерите на партиите да работят за тяхното разцепление”, каза Буруджиева.

По отношение на БСП Татяна Буруджиева каза, че очаква да присъстваме на „следващия цирк”.

Според Киряков има нужда от нова левица, създадена около нови ценности.