Анализатор пред Lupa.bg: Путин управлява страната от бункер

Общество
15:40 - 28 Октомври 2020
7802
Анализатор пред Lupa.bg: Путин управлява страната от бункер

В момента Владимир Путин не излиза не само на международната сцена – той не излиза от бункера си. Руският президент буквално живее в бункера си и оттам управлява страната.

Това разкри пред Lupa.bg Пламен Пасков, добил популярност като анализатор на геополитическите процеси и събития.

Той обясни, че ако някой трябва да се срещне с Путин и има разрешение за това, е длъжен да изтърпи 14-дневна карантина на място, посочено от Федералната служба за сигурност.

„Чак тогава човек може да се срещне на живо с Владимир Путин. Без значение дали е чиновник, министър, дали е Медведев...”, уточни Пасков.

По думите му навсякъде, където трябва да се решават ключови въпроси, Путин пращал свои посланици – като външният министър Сергей Лавров например. Лавров в момента обикаля столиците на Атина, Сърбия и Босна и Херцеговина, за да повлияе на дипломатическо ниво на проекта „Триморие”. „За тях е ясно, че това е военен проект, насочен срещу Русия, при който военните сили физически се предислоцират в източна посока. 2500 военни ги чакаме тук в България”, коментира Пламен Пасков.

На въпрос защо по време на тази Балканска обиколка руският външен министър заобикаля София, анализаторът даде следният отговор:

„Лавров не идва в България по простата причина, че тук има четири американски бази и американското военно присъствие е толкова голямо, че е безсмислено да преговаря и да разчита на каквото и да е”.

Според Пасков зад скандала с Румен Радев в естонската столица Талин – като изключим българските противници на президента – стои нещо съвсем друго. 

„По протокол се предвиждаше Радев да посети един свръхсекретен център за кибер-престъпност. Естония в момента е най-високотехнологичната точка в Европа, като изключим Великобритания или американски военни бази. И сега Естония се превръща в операционен център, през който ще се координират действията към региона Триморие”, обясни Пламен Пасков.

Той подчерта, че Полша е основният военен и демографски ресурс за бъдещия проект „Триморие” – защото е най-мощната държава във Вишеградската четворка – но Естония щяла да бъде „ДНК-молекулата, мозъчният тръст на проекта”. 

„И да се допусне някакъв си генерал от България, макар и президент на тази България, да види този център – от тяхна гледна точка това е недопустимо.

За тях България е неправоверна държава заради русофилството у нас”, подчерта още Пасков.