Анализатор: Путин чака с нетърпение завръщане на Тръмп

Новини
10:11 - 04 Февруари 2024
2517
Анализатор: Путин чака с нетърпение завръщане на Тръмп

Путин с голямо нетърпения чака Тръмп да се върне, защото той всява раздор, обърква съюзниците и един геополитически противник чака точно това. Това коментира журналистът, анализатор и университетски преподавател Христофор Караджов от САЩ.

С наближаването на изборите през ноември нещата вече са коренно различни отпреди само една година, отвърна той на въпрос как Доналд Тръмп се радва на толкова подкрепа сред републиканците при постоянните скандали и съдебни дела.

Допреди година Тръмп изгеждаше свършен, Десантис водеше, сега той набързо изчезна от надпреварата. Стилът на популистка политика на Тръмп въпреки всичките му дела с 92 криминални обвинения определено има своите поддръжници, допълни проф. Караджов.

Директна, голяма конфронтация между Иран и САЩ не е много вероятно, но играчи като хутите, "Хизбула" и "Хамаз" могат да направят нещо изненадващо, като са подкрепяни от Иран в това, въпреки че той официално ще отреча.

Разнообразни играчи имат много технически възможности, с дроновете днес дори не се иска да си силна и богата държава, за да атакуваш, коментира Караджов възможния отговор на американската атака срещу подкрепяните от Иран йеменски хути и бази в Сирия, която ескалира отношенията между Техеран и Вашингтон.

САЩ са участници през посредните 25 години в конфликта в Близкия изток - президентите наследяват тези войни на цикли, от Рейгън през Буш Старши, Буш Младши, Клинтън и Обама. Сегашната атака беше предизвестена, президентът Байдън каза, че ще има отговор заради загиналите американски войници, коментира още журналистът.

Сред младите американци има все повече хора на страната на палестинците в този конфликт, за първи път от години и сред демократите има голям сегмент, който симпатизира повече на нейната кауза, отколкото на израелската, разаказа ощу Караджов.