Анализатор: В БСП вилнее движението „Убий Нинова“

Политика
13:33 - 22 Януари 2021
2346
Анализатор: В БСП вилнее движението „Убий Нинова“

Какво да очакваме от изборите… Аз мога да кажа само, че според мен БСП е двойно мотивирана. В какъв смисъл? Че там има едно малко, но много шумно движение „Убий Нинова“, което се надява, че ще успее да свали Нинова, ако успее да докара един провал на партията си. И разбира се, другата част от партията, която е по-голяма, начело с официалното ръководство, което е мотивирано да побеждава.

Това коментира в интервю за „Фокус“ политическият анализатор Валентин Вацев. Ето какво още казва той: 

„Ясно е, че т.нар. „системни партии“ ще активират твърдите си ядра, доколкото ги имат. Но за мен е по-интересна една друга страна на проблема, по-широкия поглед. Работата е там, че в България предстои да се явяват на избори не просто отделни партии, а избирателната процедура и избора на нов парламент са мероприятия, задача и грижа на цялата българска политическа класа, която желае да участва в изборите. А партиите - ние отдавана знаем, че се правят, за да се участва в избори. С други думи става дума за това, че тези избори са предизвикателство не за отделните партии - някои от които ще се оправят, а други няма да се оправят - това е предизвикателство, много тежка задача пред цялата българска политическа класа.

И оттук мога да ви кажа и второто си впечатление.

Аз имам непрекъснато чувство, а то се потвърждава от ден на ден все повече, че българската политическа класа не влиза в тази избирателна ситуация на драго сърце.

Като че ли българската политическа класа или българската политическа система се отнася без особено удоволствие към факта, че предстои такова изпитание. И ако това наистина е така, би трябвало да се види защо е така. Значи, аз съм съгласен с твърдението, че днешната българска политическа класа ще мине през предстоящите избори в началото на април, но не толкова с оглед на спечелване на тези избори, колкото с оглед на позициониране на следващите избори, за които кой знае как и защо се оказа, че не са далеч“, аргументира позицията си Вацев и уточнява – „няма политическа воля за избори“, с други думи това ще са избори „по никое време“.