Ананиев: Маските пак задължителни на закрито

Общество
12:14 - 22 Юни 2020
5215
Ананиев: Маските пак задължителни на закрито

Маските отново стават задължителни на закрито. Това заяви на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев. Той призова за по-стриктно спазване на действащите мерки, защото има увеличение на броя на заразените с COVID-19 заради масово неспазване на дисциплина.

В нощните заведения, кина, театри, спортни състезания маските ще бъдат задължителни. В търговските обекти - също, както за персонала, така и за посетителите. В обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките маските също са задължителни. До 1000 души в сектор може да има на футболните мачове, и то при спазване на необходимата дистанция.

При търговските обекти на закрито ще трябва да се спазва и 1.5 метра дистанция.

При провеждане на футболни мачове на сектор ще трябва да има до 1 000 души, стана още ясно по време на брифинга. При останалите спортни мероприятия на открито, изискването е за запълване на 50% от капацитета.

„Важно е, когато казваме нещо, то да се базира на факти. Ситуацията е сложна. Имаме реално увеличение на случаите. За щастие, то не е толкова много при хората с нужда от интензивни грижи", заяви държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев.

На брифинга присъстват представители на Националния оперативен щаб и директори на лечебни заведения, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Градоначалникът заяви, че в контрола за спазване на мерките в София, ще бъдат мобилизирани и РПУ-тата, защото общинска полиция няма ресурс да се справи.   

Обсъждаме и ще вземем решение до края на седмицата дали ще продължим извънредната епидемиологична обстановка в страната, посочи министър Ананиев.

България е на пето място на Балканите по заразени с COVID-19, посочи доц. Кунчев. Има една значително завишена заболяемост, посочи още той. Но все пак обясни, че не се предвижда затваряне на градове. "Евентуално може да се затварят улици и квартали.", каза той. 

СНИМКИ: Агнес Методиева