Ананиев нареди: Всички с маски до 13-и май

Новини
15:41 - 24 Април 2020
2917
Ананиев нареди: Всички с маски до 13-и май

До 13 май, включително, всички граждани са задължени да носят маски на закрити или на открити обществени места, разпореди здравният министър Кирил Ананиев с нова заповед. Уточнява се, че предпазните средства може да са еднократни или многократни, позволени са кърпи и шалове. 

Издадената днес заповед № РД-01-236/24.04.2020 е заради  усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 в страната и увеличения брой заразени.

Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичният риск от заразяване с новия коронавирус и за носещия предпазното средство, и за околните. 

Заповедите за носене на маски минаха през няколко варианта - в края на март, след като здравният министър разпореди, че маските стават задължителни, бе принуден да отмени заповедта почти на следващия ден заради недоволството на хората, че маски по аптеките нямаше и твърденията дори на СЗО, че не помагат срещу вируса. При тогавашната разпоредба, санкцията бе космическите 5000 лева. 

След като дефицитът бе запълнен, предпазните средства отново станаха задължителни на 11 април. Глобата за липса на маска е 300 лева.