Ананиев: Носенето на маски остава задължително в градския транспорт

Актуални новини
11:27 - 10 Юни 2020
1257
Ананиев: Носенето на маски остава задължително в градския транспорт

"Задължително остава носенето на маски единствено в публичния транспорт. Решихме, че на закрити обществени места можем горещо да препоръчаме на българските граждани да носят маски - театри, опери, като, разбира се, се спазва съответната дистанция или поне хората да бъдат седнали пред един стол". 

Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той подчерта, че мерките за социална, физическа дистанция, хигиена на ръцете и дезинфекция продължават. 

„От доклада на доц. Кунчев ясно се вижда, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за здравето и живота на хората. Хората, носители на коронавирус, вече надхвърлят 7 милиона, а хората, които са починали, са над 400 000 души. В България броят на заразените е 2 889 души, а починалите – 167. Това ниско равнище на заболеваемост и починали се дължи на предприетите мерки авансово и след това от правителството. Независимо от всички мерки, считаме че мерките, които прилагаме в този момент, трябва да продължат и в следващите 15 дни“, допълни Кирил Ананиев. 

Здравният министър съобщи, че на закрити места като театри, опери, кина вече ще е разрешено да се използва 50% от капацитета на залите - вместо 30%, както досега. 

До края на юни продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани от трети страни в България, с изключение на Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия.

„За всички останали очакваме общоевропейско решение. На 15 юни ще има видеоконферентна връзка на министрите на вътрешните работи и министрите на външните работи на ЕС, където ще се дебатира този въпрос. По наше мнение, ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли“, уточни Кирил Ананиев.