Ананиев няма да закрива инфекциозното отделение в Кюстендилската болница

Ще бъдат потърсени различни варианти за оптимално функциониране на всички звена в лечебното заведение, увери здравният министър

Политика
15:28 - 30 Юли 2019
2538
Ананиев няма да закрива инфекциозното отделение в Кюстендилската болница

Министерството на здравеопазването не подкрепя закриването на отделението по инфекциозни болести в областната болница в Кюстендил, както и промяна в обстоятелствата по издаденото разрешение за работа на болницата в тази посока. Това пише в отговор на здравния министър Кирил Ананиев до д-р Иван Ибришимов, депутат от БСП, който е задал въпрос относно предоставяне на информация за закриване на инфекциозното отделение в Многопрофилна болница за активно лечение „Никола Василев” в Кюстендил.

„В структурата на лечебното заведение е вписано отделение по инфекциозни болести с второ ниво на компетентност. Многопрофилната болница за активно лечение „Никола Василев” в град Кюстендил е акционерно дружество, в което държавата притежава 82,73% от капитала, а останалата част е разпределена между общините в областта. Управлението се осъществява от Съвет на директорите, в чиито правомощия е определянето на вътрешната управленска и организационна структура на лечебното заведение”, пише в отговора от здравното министерство.

В него се допълва, че са предприети действия чрез териториалните структури на МЗ в областта за намиране на лекари с придобита специалност по инфекциозни болести, необходими за 24-часово покритие на дейността.

„По този повод са осъществени редица контакти между ръководството на РЗИ-Кюстендил и директора на Многопрофилна болница за активно лечение „Никола Василев”. Ще бъдат потърсени различни варианти за оптимално функциониране на всички звена в лечебното заведение, което да гарантира достъпни и качествени здравни услуги на населението и своевременни действия за ограничаване на риска от епидемии в областта”, пише в отговора до депутата от БСП.