Ананиев: Общините искат над 600 млн. лева допълнителни пари

Кабинетът е отпуснал 6 млн. лева за 72 държавни болници в трудно достъпни места

Политика
12:37 - 02 Октомври 2020
1534
Ананиев: Общините искат над 600 млн. лева допълнителни пари

Искания от общините за над 600 млн. лв. допълнително финансово подпомагане до края на годината са постъпили във финансовото министерство до този момент, отчете финансовият министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Конкретните възможности за подкрепа на общините обаче ще са ясни в края на месеца, когато ще е ясен отчетът на основните бюджетни показатели за деветмесечието.

Министър Ананиев заяви, че на общините са били предоставени допълнително 24,6 млн. лв. във връзка с пакет от нови социално-икономически мерки на правителството през 2020 г. за увеличение на стандартите от 1 август за делегираните от държавата дейности, за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети за достигане на определените възнаграждения, както и на стандартите в социалната сфера за увеличение на разходите за персонал.

Предоставени са и 136,3 млн. лв. на обекти на социалната и техническата инфраструктура на общините. Финансовото министерство е отпуснало и безлихвени заеми на общини общо в размер на 18,8 млн. лв. по реда на Закона за публичните финанси, от които 10,3 млн. лв. във връзка с временни касови разриви по бюджетите им и 8,5 млн. лв. - за целите на изпълнение на плана за финансово оздравяване на общините с финансови затруднения.

В периода на извънредното положение финансовото министерство е продължило да осигурява трансферите за текущото финансиране на делегираните от държавата дейности, въпреки че определени дейности не са функционирали на пълен капацитет, поясни Ананиев.

Допълнителни 6 млн. лв. за 72 общински болници в далечни и трудно достъпни области са били отпуснати, като общо в годишен план средства за тази категория лечебни заведения са 36,7 млн. лв. Увеличено е и заплащането с 10% на част от дейностите по наредбата за тези болници. В тази връзка правителството е одобрило допълнително 9,6 млн.лв. за субсидиране на държавни и общински лечебни заведения, за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести. В обхвата на новата дейност попадат 11 общински заведения със съществуваща структура на инфекциозни болести, поясни финансовият министър. Сключени са и договори за финансиране на допълнителни възнаграждения за персонала по наблюдение, диагностика и лечение на пациентите с коронавирус с 41 общински болници за периода от март до август - това са 1000 лв. нетно възнаграждение и на общините са предоставени 10,2 млн. лв.

Ще бъдат предоставени и средства на общинските училища за финансиране на дейности, свързани с противоепидемичните мерки, стана ясно още от отговора на финансовия министър.