Ананиев: Ще има промени за лекарствата за онкоболни деца

Здравната комисия в парламента разисква случая с починалото ангелче Мими

Политика
17:21 - 20 Юни 2019
2279
Ананиев: Ще има промени за лекарствата за онкоболни деца

Предвиждат се промени в осигуряването на лекарства за онкоболни деца. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия.

Членовете на комисията изслушват министър Ананиев, директора на НЗОК Дечо Дечев, директора на болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" проф. Бойко Коруков и началника на Клиника по детска клинична хематология и онкология към болницата Добрин Константинов по повод случай на починало дете, страдало от Синдром на Даун и левкемия. Има проблем, каза министър Ананиев и поясни, че съгласно закона отпускането на лекарство става за всеки индивидуален случай. По думите му чрез предстоящите промени болниците ще имат право да заявяват лекарства за по-продължителен период от време, а не за всеки отделен случай.

Целта е в болниците да има осигурени лекарства за деца с онкологични заболявания вместо да се търсят спешно, допълни той. По случая с починалото дете е възложена проверка от Изпълнителната агенция "Медицински надзор", каза още министър Ананиев. Процедурата, която е следвала НЗОК по отношение комплектоването на документацията за лечение на детето не е попречила на терапията му, а в болницата са положени всички грижи, подчерта Ананиев.