Ананиев успокоява: Бюджет 2021 има достатъчно буфери, ще се справим

Дефицитът и дългът на държавата са сред най-ниските в ЕС, обясни финансовият министър

Актуални новини
12:39 - 26 Ноември 2020
1695
Ананиев успокоява: Бюджет 2021 има достатъчно буфери, ще се справим

Финансовият министър Кирил Ананиев увери от трибуната на парламента, че новоприетият бюджет е изчислен добре, има защита и в него няма заложени капани за следващото правителство. 

"Бюджетът за 2021 г. дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки. В него има предвидени достатъчно буфери. Следващото правителството ще може да го изпълни, независимо в каква политическа конфигурация ще бъде съставено".
 
Това заяви от парламентарната трибуна министърът на финансите Кирил Ананиев, след окончателното гласуване на бюджета за 2021 г.

Дефицитът и дългът на страната продължават да са сред най-ниските в ЕС, припомни финансовият министър.

Министър Ананиев благодари на депутатите за проведените дебати, които определи като конструктивни, за подкрепата към параметрите на бюджета, но и за критиките към тях.  

"Всички имаме разбирането, че трябва да отговорим на предизвикателствата на COVID-19. Знаем за притесненията на хората за здравето им, за здравето на техните близки, за доходите им и за социалната сигурност. Знаем и за притеснението на бизнеса, засегнат от кризата. Знаем и за предизвикателствата за запазване на финансовата сигурност и стабилност на държавата", увери Ананиев, който бе категоричен, че в голямата си част тези проблеми са решени в приетия закон за бюджета.  

Според Ананиев проблемите на обществото са надпартийни, бюджетът не трябва да обслужва партийни интереси, а да е насочен към националните такива – да се подпомагат уязвимите групи, да се съхрани бизнесът и да се гарантира финансовата сигурност на социалните системи.

 
"Бюджетът за следващата година е нашият адекватен икономически отговор, с който да осигурим стабилност и сигурност в условията на COVID-19 и да продължим по пътя на реформите, започнати още в първите дни на този управленски мандат", смята Ананиев, давайки пример с повишаването на средната учителска заплата, повишаването на възнагражденията в системата на висшето образование, повишаването на минималната работна заплата, доходите в бюджетната сфера и други.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА