Ананиев за 5G: Няма данни за вредно въздействие

Здраве
11:43 - 20 Май 2020
1630
Ананиев за 5G: Няма данни за вредно въздействие

Няма научни данни за вредно въздействие на 5G технологиите върху здравето и околната среда. Това е отговорил здравният министър Кирил Ананиев на парламентарен въпрос от депутатката Елена Пешева от партия "Воля". 

В актуалния си въпрос Пешева пише, че тази технология ще "изложи на постоянно облъчване цялото население, включително и децата", затова според нея трябва да се направят повече изследвания за "потенциалните отрицателни Тя пита още  пита предвижда ли се създаването на комисия от "безпристрастни учени и специалисти по електромагнитни полета" и как ще се извърши оценката за въздействието.

На свой ред министър Ананиев съобщава, че с негова заповед е създаден Експертен консултативен съвет, който проучва целия спектър нейонизиращи лъчения върху здравето. "Националният център по обществено здраве и анализи също следи всички световни научни постижения относно въздействието на 5G технологията, където има рубрика "5 G Факти и митове", уточнява той.

В писмения си отговор Ананиев уточнява, че "по данни на Световната здравна организация за оценката на въздействието на технологията 5G, са проведени множество проучвания по отношение на наличието на неблагоприятно въздействие на електромагнитните полета върху здравето, но до момента не е установено неблагоприятно влияние върху здравето при експозиция на безжични технологии“.

Междувременно министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков информира, че в България все още няма действащи 5G мрежи. Комисията по регулиране на съобщенията обаче издаде временни разрешения за ползване на радиочестотен спектър 3,4 GHz, за да провеждат тестове трите големи мобилни оператори.