Анастас Герджиков взима 92,33% от вота в Турция

В Бурса изселническите дружества обявиха мълчалив протест и не призоваваха към гласуване

Политика
09:16 - 22 Ноември 2021
1880
Анастас Герджиков взима 92,33% от вота в Турция

Президентът Румен Радев печели 7,67% от гласовете в Турция на балотажа, сочат данните при обработени 99,82 процента от гласовете, сочат данните на ЦИК. За опонента му Анастас Герджиков са гласували 92,33 на сто от турците с български паспорти. 

Малко под 25 хиляди души са гласувалите в Турция на втория тур на президентския вот, показват протоколите от всички 126 секции в страната. Избирателната активност е значително по-ниска в сравнение с първия тур, когато своя глас дадоха около 90 000 души и се приближава повече до тази на парламентарните избори през април и юли, когато гласуваха съответно около 22 000 и 28 000 души.

Малко над 21 600 души са гласувалите в Бурса и в района на Истанбул, където са 73 от всички 126 секции в Турция. За сравнение миналата седмица броят на гласувалите в двата града с най-много изселници от България беше над 55 хиляди души.

Отчитането на подадените гласове приключи много по-бързо в сравнение с предишните избори тази година  - след полунощ повечето секции бяха закрити. Вторият тур на президентски избори ще бъде запомнен с присъствието на много наблюдатели и малко избиратели.

В Бурса изселническите дружества обявиха мълчалив протест и не призоваваха към гласуване, нито пък подкрепиха един от двамата кандидати. Причината е възникналото напрежение между София и Анкара, проверките на автобуси по границата с Турция и протестът пред турското посолство миналата седмица