Андреевден - денят Х за СОС! Ще има ли избран председател?

Ако утре не изберем шеф, нека всички партии предложат номинации, призова Вили Лилков

Политика
19:15 - 29 Ноември 2023
3743
Андреевден - денят Х за СОС! Ще има ли избран председател?

В четвъртък на Андреевден Столичният общински съвет отново ще се събере в опит да си избере председател. Това е и единствената точка в дневния ред, като заседанието на 61-те общински съветници е насрочено за 10 часа. Предишните два опита бяха безуспешни. Утрешното заседание пак ще бъде водено от най-възрастния общински съветник - Грети Стефанова от ПП/ДБ/"Спаси София".

Ако до 3 месеца след конституирането си членовете на СОС не си изберат председател, трябва да се проведат нови избори за общински съветници.

Вили Лилков: Всички партии в СОС трябва да поемат отговорност и въпросът да не се решава на национално ниво

"Нужно е договаряне в Общинския съвет кой да е председател, а не вземане на решение на национално ниво. Партиите ще предложат отново своите номинации за председател на Общинския съвет, както предложиха и на миналите две заседания. Теоретично изборът може да продължава дълго, но ако се повтори или потрети ситуацията, може да говорим за криза в местния парламент.

Ако утре не изберем председател на Общинския съвет, би трябвало инициативата да се поеме от всички партии в Съвета – да излъчат свои представители”. Това заяви общинският съветник от „Синя София“, за Вили Лилков в предаването „Денят на живо” по Nova News.

За диалога в съвета той каза, че е важно ГЕРБ да излязат от окопа. „Те не участват в разговори с ПП-ДБ, трябва да ги чуем и тях. Не би трябвало да допускаме въпроса за избор на председател на Общинския съвет да се решава от политическите централи. Не е изчерпан вариантът да се намери формула от самите партии в Съвета.

Ще бъде лош знак, ако се вдигне белия байрак и се каже да се споразумяват партиите на национално ниво”, допълни Лилков, който беше кандидат за кмет на София.

Той си обясни ситуацията с натрупани обиди между партиите по време на кампанията, които още не могат да се преодолеят.

За проведената среща с ПП-ДБ на тримата избрани общински съветници от КОД Вили Лилков обясни, че са обсъждали само политики и не е имал предложение той да стане председател на Общинския съвет в София. По думите му, ако изборът е компромис, това ще бъде траен печат върху фигурата на председателя.

„Проектът на план-сметката за чистотата на София е представен на публично обсъждане, би трябвало до декември да бъде приет. Около 270 млн. лева е тя, има и 37 млн. лева вземания, несъбрани от граждани за минали години. Не се предвижда увеличение на данък „смет”. Ако не приемем план-сметката на София, ще работим с тази от 2022 г.”, коментира общинският съветник.

„1,6 млрд. лева е дългът на „Топлофикация”. От 2012 г. дружеството няма положителен резултат”, каза той. Като причина за този голям дълг Лилков посочи сложната лихва, която я няма никъде в ЕС. 

Старите коли замърсяват въздуха, но те плащат и по-големи данъци за това, каза Лилков по повод обсъждането да се забрани влизането на стари автомобили в центъра на града.


Ваня Григорова: Представят ме като многоглавата ламя, като проводника на Путин, а сега чакат Путин да ги подкрепи

Очевидно е, че при този фрагментиран СОС, при тази ниска избирателна активност и много труден избор на столичани за кмет, трябва по някакъв начин ролите да бъдат разпределени справедливо, каза Ваня Григорова, общински съветник от БСП. Тя обясни, че не е обсъждана смяна на кандидата за председател на СОС на БСП.

„Не сме говорили за смяна нито на техния, нито на нашия кандидат. За нас беше много важно и продължава да бъде важно да изговорим всички приоритети, за да разберем къде е границата помежду ни и това трябваше да се случи. Впрочем в предизборната кампания те предпочетоха да ме представят като многоглавата ламя, като проводника на Путин. А сега чакат Путин да ги подкрепи“, коментира Григорова.

Тя коментира и предложена опция най-възрастният общински съветник да заемем мястото временно.

„Опасявам се, че госпожа Стефанова не е точно човекът, който би могъл да ръководи. Тя председателства все още първото заседание, тъй като по закон няма как на второ да се избере председател на СОС. Това е човек, който вече е бил общински съветник. Оказа се, че не знае, че кметът трябва да присъства на заседанията на СОС. Нещо, което е ключово и трябваше множество общински съветници да ѝ обясняват, че това трябва да се случи, да изчакаме повече от час, за да дойда господин Терзиев и да кажа три изречения. След което тя ни блокира и не позволи въпроси към господин Терзиев. Очевидно този начин на работа няма как да бъде приет от нас“, каза Григорова.